GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Moderat maktfullkomlighet att låta matematik gå före moral och värderingar”

Valet 2022
”Moderaterna - såväl i Kalmar som nationellt - har som bekant omvärderat sin syn på Sverigedemokraterna. Det här kämpar de hårt med att motivera, och tvingas då till den ena krystade förklaringen efter den andra.”
Debatt • Publicerad 8 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dagens debattör anser att Hanne Lindqvist (M) ändrat sin politik enbart för att kunna besegra Johan Persson (S) och ta över makten i Kalmar.
Dagens debattör anser att Hanne Lindqvist (M) ändrat sin politik enbart för att kunna besegra Johan Persson (S) och ta över makten i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

En gång i tiden var Ulf Kristersson glasklar, och hade en moraliskt tydlig röd tråd. Här i Kalmar leds Moderaterna av Hanne Lindqvist, med begränsad partibakgrund. Innan hon blev Kalmars ledande moderat var även Hanne Lindqvist glasklar i Sd-frågan.

Jag ägnade för en tid sedan en stund åt att söka igenom ledande Kalmar-moderaters sociala medie-konton. Det gick både snabbt och lätt att hitta mycket tydliga inlägg som kraftigt avviker från hur det idag låter från Moderaterna.

Totalt har jag 35 sparade inlägg från ledande Moderater i Kalmar - varav 23 från Hanne Lindqvist personligen - där de själva eller via delningar eller retweets tar kraftfullt avstånd från Sverigedemokraterna. Inklusive att uttryckligen - föredömligt - benämna Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti. Här och var till och med som nazistiskt.

Ett axplock:

I februari 2013 delade Hanne Lindqvist ett inlägg från gruppen "Sverigedemokraterna i riksdagen - Nej tack", där SD indirekt till och med kopplas till nazism. Till sin delning skrev Hanne Lindqvist själv, "Hur kan 9 procent av Sverige stödja ett rasistiskt parti. Var finns de 9 procent som tycker att vissa människor är mindre värda. Ser en film om andra världskriget och det får en att tänka efter sånt kan hända igen."

I december 2013 delade Hanne Lindqvist en annan länk om Sverigedemokraterna, och skrev då samtidigt: "Men låt dem bara försvinna då. Det är helt oacceptabelt i en modern värld att ha rasistiska åsikter. Bara bort! Är man missnöjd med politiken! RÖSTA BLANKT!!!"

För mindre än sex år sedan ansåg tydligen Hanne Lindqvist att Sverigedemokraterna till och med ofta rymde nazist-sympatier. För då retweetade hon följande från Jonas Gardell: "Det mest skrämmande är inte att SD:s ledning så ofta avslöjar nazist-sympatier utan att 20 procent av svenskarna tycker att det är ok att rösta på!".

Några månader senare ansåg Hanne Lindqvist att Sverigedemokraterna är landsförrädare. Då delade hon en film av Sven Melander med just titeln, "SD är landsförrädare!", och Hanne Lindqvist skrev till sin delning: "Håller helt med!"

I valrörelsen 2018 Facebookade Hanne Lindqvist följande oerhörda sågning: "Om man överväger att rösta på SD så snälla läs på om vad de står för förutom integrationspolitiken. Saker som företagande, aborträttigheter, bidragsnivåer och 100 andra saker är viktiga att väga in. Så läs. om det inte räcker med att så många som representerar partiet faktiskt inte verkar riktigt kloka! Ska de verkligen leda vårt land?"

Senare samma valrörelse delade Hanne Lindqvist en gripande text som inleds, "Jag är fortfarande skakad efter att ha stått i Almedalen under Jimmie Åkessons tal. En sak stod nämligen fullständigt klart för mig då. Det är SD som är vår tids Nazistparti."

Så fortsätter det.

Det enda som förändrats sedan de här uttalandena och delningarna är den moderata insikten - såväl nationellt som i Kalmar - att den enda lilla möjligheten att komma åt makten är att ta hjälp av Sverigedemokraterna. Att göra sig djupt beroende av dem.

Sverigedemokraterna är samma parti idag, och dess tyngsta företrädare idag anslöt sig till ett parti med starka nazistiska kopplingar och en öppet högljudd rasistisk politik, i såväl ord som handling.

Jag har inte någon anledning att tro att Hanne Lindqvists värderingar har förändrats. Nej, det sannolika är att Hanne Lindqvists värderingar är intakta och att det här istället är ren cynisk matematik, rensad från moral och värderingar.

En moderat paradgren - Hanne Lindqvist själv utövar den flitigt - är att kalla socialdemokrater maktfullkomliga. Det verkligt maktfullkomliga står i själva verket Hanne Lindqvist själv för, tillsammans med sitt parti. Allt för makten.

Vi socialdemokrater är glasklara. Vi går hellre i opposition än samarbetar med Sverigedemokraterna.

Vi vet att vi har en klar majoritet av Kalmars väljare bakom oss. På söndag har du chansen att se till så att Sverigedemokraterna fortsatt inte kommer åt vare sig stadshuset eller regeringsmakten. Stå upp för öppenhet, tolerans och svenska värderingar.

Linus Hellman (S), ombudsman för Socialdemokraterna i Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.