Annons

"Miljöpartiet vill bevara och utveckla Kalmars grönområden”

Kommunpolitik i Kalmar
”Vi måste sluta offra stadens grönområden när Kalmar växer. Grönytorna är en av Miljöpartiets högst prioriterade frågor i kommunvalet. Varje gång ett grönområde hotas protesterar människor i närheten. Det slår aldrig fel. Men varför är det gröna så viktigt för folk?”
Debatt • Publicerad 1 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Alla ska kunna se minst tre träd från sin bostad. Varje stadskvarter ska täckas till minst 30 procent av trädkronor.”
"Alla ska kunna se minst tre träd från sin bostad. Varje stadskvarter ska täckas till minst 30 procent av trädkronor.”Foto: Paul Madej

Vi mår bra av grönska och det är inte bara en stark känsla, det är rena fakta. Studier visar att kontakt med naturen gör oss gladare och mindre stressade, det förbättrar minnet, uppmärksamheten och skolprestationer, samtidigt som det minskar risken för ångest och depressio).

Kanske kommer känslan från vårt ursprung där ett träd kunde vara räddningen undan farliga rovdjur. Men träd är precis lika livsviktiga nu och i klimatförändringarnas tid är närheten till träd helt avgörande. Träd motverkar översvämningar och torka som är Kalmars mest akuta klimatutmaningar.

Annons

Träd ger svalkande skugga och skydd vid värmetoppar. Träd renar luften. Träd binder ner kol och minskar vår klimatpåverkan. Träd är också hem åt djur, insekter, mikrober och åt andra växter så att utrotningen av arter motverkas.

Annika Carlsson Wistedt, (MP) Kalmar.
Annika Carlsson Wistedt, (MP) Kalmar.Foto: Linda Eliasson
”Den centrala stadsdelen Kvarnholmen är idag en öken av kullersten och asfalt, med små grönytor utträngda i kanterna. Det gör centrum sårbart för både hetta och översvämningar – det senare såg vi exempel på för bara ett år sedan med översvämmade gator och källare. Träd och grönytor måste in innanför murarna.”
Annika Carlsson Wistedt, MP i Kalmar.

Den centrala stadsdelen Kvarnholmen är idag en öken av kullersten och asfalt, med små grönytor utträngda i kanterna. Det gör centrum sårbart för både hetta och översvämningar – det senare såg vi exempel på för bara ett år sedan med översvämmade gator och källare. Träd och grönytor måste in innanför murarna. Stortorget kan inte enbart vara ett evenemangstorg ett par dagar om året – det går att plantera träd och växter och samtidigt anordna konserter och idrottsevent.

Det sorgliga är att det bara behövs ett enda politiskt beslut för att bebygga ett grönområde men att bestämma sig för att INTE bygga behöver man göra om och om igen. Och vill man skapa nya grönområden tar det många decennier innan nya träd är stora och livskraftiga.

Miljöpartiet drev därför på för Kalmars ”grönstrukturplan” från 2010 som pekade ut särskilt viktiga grönområden. Under senare mandatperioder när vi suttit i opposition har tyvärr områden som skulle skyddas enligt den planen ändå skövlats och använts för bebyggelse. 2019 föreslog därför miljöpartiet att Kalmar skulle införa regler kring hur mycket av staden (sett från luften) som skulle täckas av trädkronor. Kommunfullmäktige beslutade då att man skulle jobba vidare med frågan men den styrande majoriteten (S, C och V) har trots detta inte gjort några åtgärder.

Tvärtom fick vi istället under förra året ett förslag till översiktsplan där ännu fler grönområden skulle bort. Tack vare folkliga protester har majoriteten nu tvingats backa på många av de förslagen. Det finns ett uttalat mål från majoriteten att staden ska växa och självklart ska vi välkomna nya invånare, men att bli en storstad är inget självändamål. Ju fler vi blir desto viktigare är det också att se till att det gröna finns kvar. Och Kalmar stad har många ytor kvar som passar för bebyggelse utan att natur behöver offras.

Kalmar behöver ett stabilt regelverk för att bevara natur, nu. Därför föreslog Miljöpartiet i april att Kalmar ska införa 3-30-300-regeln som används i andra städer i världen. Alla ska kunna se minst tre träd från sin bostad. Varje stadskvarter ska täckas till minst 30 procent av trädkronor. Alla invånare ska ha max 300 meter till ett grönområde. Hjälp oss att vinna den här gången!

Se dig omkring, hur grönt är det där du bor och där du jobbar? Hur skulle du vilja ha det?

För miljöpartiet de gröna i Kalmar kommun

Annika Carlsson Wistedt

Max Troendlé

Martin Arvidsson

Annons
Annons
Annons
Annons