Annons

"Mer regional kultur med M&KD-budget”

Replik på debattinlägg om kulturen i Kalmar län, publicerat 25 oktober.
”Socialdemokraterna Jonas Hellberg och Peter Högberg har satt på sig förvanskningsglasen när de ondgör sig över våra kulturförslag.”
Debatt • Publicerad 1 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"En indexuppräkning av kulturbidragen är tillräcklig, om pengarna används effektivt och i kombination med nytänkande inom kulturpolitiken.”
"En indexuppräkning av kulturbidragen är tillräcklig, om pengarna används effektivt och i kombination med nytänkande inom kulturpolitiken.”Foto: Anders Johansson

De vet mycket väl att krav på effektiviseringar och ökad självfinansiering kan mötas på fler sätt än ökade biljettpriser. Duon blundar också för att vi tydligt skriver i vårt budgetförslag att syftet är att frigöra medel så att fler kulturaktörer än idag kan få stöd från regionen. Vi vet att ett antal är intresserade för att kunna utveckla sina verksamheter. Det är så vi vill förbättra tillgängligheten och öka kulturutbudet i hela länet.

Det finns andra sätt såklart, som Hellberg och Högberg kanske förespråkar. Mellan 2017 och 2019 höjde landstinget/regionen under socialdemokratisk ledning kulturbidragen med 24,2 procent. Det är en väg att gå som vi kraftigt motsätter oss idag eftersom behoven av satsningar inom främst sjukvården väger tyngre för oss. Regionens resurser är trots allt begränsade. En indexuppräkning av kulturbidragen är tillräcklig, om pengarna används effektivt och i kombination med nytänkande inom kulturpolitiken.

Annons

Socialdemokraterna måste istället svara på hur de vill utveckla den regionala kulturen. Att som nu inte lyfta ett finger för förändring under en hel mandatperiod leder inte till att fler invånare får upptäcka och uppleva kultur.

Pär-Gustav Johansson (M), oppositionsråd

Anders Andersson (KD), oppositionsråd

Annons
Annons
Annons
Annons