Annons

”Med en bildad bredd ska land byggas”

Slutreplik i debatt om folkhögskolor, tidigare inlägg 19 och 25 januari.
Vi tackar för svaret från våra moderata vänner Carl Dahlin och Robin Hanzl och gläds åt att ni ser potentialen i folkhögskolan.
Debatt • Publicerad 31 januari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att investera i bred bildning är att investera i ett framtida samhälle.”
”Att investera i bred bildning är att investera i ett framtida samhälle.”Foto: Maria Wiell

Det som finns övrigt att önska är just den breda förståelsen för folkbildningens och folkhögskolans uppdrag. Folkhögskolans breda kurskataloger är ett sätt att nå fler individer, kursernas innehåll är våra verktyg att uppnå folkbildningens mål som är att varje människa ska veta att det finns förväntningar på dem i rollen som medborgare.

Det är lätt att säga gå den här eller den här utbildningen så får du ett jobb och enkelt vifta bort danskurser som något som får anstå till bättre tider.

Annons

Men det är i svåra tider vi måste bygga brett, vi tjänar inte på att utbilda med tunnelseende, vi måste bilda för att vidga människors blick, då kommer också fler se var de behöver hjälpa till och i mindre utsträckning motvilligt fösas i en riktning. Att få en person som stått vid sidan av samhället att överhuvudtaget närma sig skolbänken är att möta personen där den befinner sig, vilket är ett grundsynsätt i folkhögskolans pedagogik.

Det kan vara kring ett intresse eller en önskan om att vara behövd. Det synsättet är även framgångsfaktorn i våra yrkesutbildningar vilket vi ser i hur mycket lojalare och uthålligare kursdeltagare på folkhögskola är jämfört med elever i Yrkesvux.

Det beror också på att i en folkhögskolemiljö kommer du människor nära som kommer från väldigt olika håll med olika inriktningar på sina kurser i en trygg miljö där alla tillsammans bildar helheten. Att investera i bred bildning är att investera i ett framtida samhälle där vi fortsatt ska möjligheten att sätta våra barn i ett föreningsliv där de ideella ledarna i väldigt många fall hämtas från folkhögskolans särskilda kurser.

Vi konstaterar krasst, om det nu är krassa vi ska vara, att som en konsekvens av en långvarig styvmoderlig behandling av folkbildningen, inte bara på grund av nuvarande regering, går hyveln i skrivande stund över varje folkhögskola i Sverige. Detta då folkbildningsrådet tvingats höja deltagarveckans värde med tre procent och samtidigt minska hela utbildningsvolymen för att skolorna ska klara sina kostnader.

Efter uppsägningsvågen av 250 kompetenta folkhögskollärare 2023 sitter vi nu igen dagligen vid förhandlingsbordet för att hantera nästa våg. Vi är ledsna, men vi ser inte riktigt satsningen ni pratar om, men ta gärna ett snack med era kamrater i regeringen och be dem flytta några av de outnyttjade miljoner de gärna hällde över ett Yrkesvux som inte fyller sina platser till oss så står vi folkhögskollärare redo med hela folkhögskolans potential till hands.

För krasst sett, ska vi klara krisen kan vi inte bara utbilda många smalt, vi måste också bilda brett.

Sveriges Lärare Folkhögskola genom¨

Tomas Rosengren, ordförande, Sveriges Lärare Folkhögskola

Annons
Annons
Annons
Annons