Annons

Maxat friskvårdsbidrag i Region Kalmar län

Slutreplik i debatt om friskvårdsbidrag. Tidigare inlägg 31 mars och 6 april.
”Under de två år som vi levt med pandemin har Region Kalmar län och dess medarbetare verkligen levererat. Det har varit en svår tid då för många har drabbats, förlorat nära och kära eller jobb och livsverk.”
Debatt • Publicerad 12 april 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Friskvårdsbidraget är inte heller det enda som görs för återhämtning. 10 miljoner kronor har avsatts för samtalsstöd, sociala aktiviteter och förstärkt företagshälsovård bland annat.”
"Friskvårdsbidraget är inte heller det enda som görs för återhämtning. 10 miljoner kronor har avsatts för samtalsstöd, sociala aktiviteter och förstärkt företagshälsovård bland annat.”Foto: HENRIK MONTGOMERY

Vi i Region Kalmar län kan vara stolta över det arbete som medarbetarna har gjort för att möta pandemin. Att Sverige har kommit relativt väl ut ur pandemin jämfört med andra europeiska länder, sett till antal avlidna och påfrestningarna på ekonomin, beror också till stor del på regeringens insatser.

När det gäller vår satsning där vi maxar friskvårdsbidraget till 5 000 kronor har uttaget av friskvårdsbidraget ökat avsevärt bland medarbetarna inom vården. Det är en utveckling som vi socialdemokrater tillsammans i Länsunionen vill hålla i. Parallellt med denna satsning lägger vi ett uppdrag för att utreda en framtida nivå i våra riktlinjer. Under pandemin har vi också arbetat med generösa ersättningar när medarbetare behövt arbeta extra. Men friskvårdsbidraget är inte heller det enda som görs för återhämtning. 10 miljoner kronor har avsatts för samtalsstöd, sociala aktiviteter och förstärkt företagshälsovård bland annat. Det handlar om seriösa insatser för friskare medarbetare. Oppositionens ofinansierade engångsbelopp är enbart valfläsk.

Annons

Det som vårt län behöver nu är fortsatt tydligt ansvarstagande och ledarskap. Inte skattesänkningar och experiment med våra verksamheter. Vi socialdemokrater ser, tillsammans i Länsunionen, till att varje satsning genomförs och finansieras. Det är ett seriöst tillvägagångsätt som oppositionen med M i spetsen inte bemödar sig med.

M nämner i sin replik regionens stabila ekonomi och överskott. Det är viktigt att komma ihåg att det överskott regionen gör inte läggs på hög. Det går till att hantera den pandemiuppskjutna vården, fortsatta investeringar i framtidens sjukvård och för att stå redo om det värsta sker. Bara under 2021 genomförde vi investeringar på 955 miljoner kronor helt utan externa lån. Investeringar sker bland annat i om- och nybyggnationer av sjukhus samt ett flertal hälsocentraler i länet.

Att M gärna vill sätta sprätt på pengarna för att finansiera skattesänkningar och urholka vår gemensamma välfärd får stå för dem. Pandemin har blottlagt de sprickor och brister som finns i vårt samhälle. Moderaternas skattesänkningar och privatiseringar kommer inte att läka dem. Vi socialdemokrater väljer i stället att skapa en starkare välfärd och ett starkare Region Kalmar län.

Mattias Adolfson (S), personalutskottets ordförande.

Annons
Annons
Annons
Annons