GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Marknadshyror ger fler möjlighet att bo som de vill”

Bostadspolitik
I den senaste partiledardebatten i Agenda använde Nooshi Dadgostar debatten om mäns våld mot kvinnor för att i stället prata om hur dåligt hon tycker det är med marknadshyror.
"Hävda att vanliga lägenheter kommer chockhöjas är därför inget annat än skrämselpropaganda.”
"Hävda att vanliga lägenheter kommer chockhöjas är därför inget annat än skrämselpropaganda.”
Foto: Arkivbild
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För det första är det synd att Dadgostar struntar i att debattera den viktiga frågan kring hur vi kommer till bukt med mäns våld, och för det andra har hon fel i sitt resonemang kring marknadshyror.

Idag är det i princip omöjligt att akut få tag i ett boende om du bor i exempelvis Stockholm och det tar i snitt mellan 6–12 år att få en lägenhet via kösystemet. Den som lever med en sambo som behandlar en illa kan inte vänta i tolv år, den behöver boende nu. Sverige behöver därför en fri hyressättning.

När förstahandsmarknaden inte kan erbjuda en lägenhet inom en rimlig tidsram vänder sig människor till andrahandsmarknaden. Hyresregleringen leder därför till att redan sårbara grupper, som utsatta kvinnor, invandrare och ungdomar, behöver betala överpriser på andrahandsmarknaden, då utbudet där är mindre. De redan priviligierade får bo billigt och de redan utsatta får bo dyrt. Är det rättvist?

Elin Oskarsson, medlem Liberala Ungdomsförbundet Kalmarsund.
Elin Oskarsson, medlem Liberala Ungdomsförbundet Kalmarsund.
Foto: Willhelm Sundman

"Hyresregleringen leder därför till att redan sårbara grupper, som utsatta kvinnor, invandrare och ungdomar, behöver betala överpriser på andrahandsmarknaden, då utbudet där är mindre. De redan priviligierade får bo billigt och de redan utsatta får bo dyrt. Är det rättvist?"

Hyresgästföreningen propagerar ofta för att hyrorna skulle höjas mycket om vi införde marknadshyror och till viss del stämmer det. Fina lägenheter i Stockholms innerstad skulle stiga i pris då det är ett eftertraktat område. Däremot skulle ingen vilja betala samma summor för en lägenhet i Nybro och om ingen är beredd att betala ett lika högt pris kommer månadshyran där bli lägre. Detta är en enkel marknadsmässig logik om utbud och efterfrågan.

Det man inte heller tar i beaktning vid kritiken av marknadshyror är att alla de som nu är hänvisade till osäkra hyreskontrakt i andrahand har möjlighet att komma åt hela bostadsutbudet. Den sammanlagda kostnaden för alla som hyr skulle vid en fri hyressättning bli lägre än vad den är idag, så har tendensen i alla fall sett ut i andra europeiska länder. Exemplevis i Finland har hyrorna totalt sett blivit lägre när marknaden styr, samtidigt som hyresgästerna får starkare skydd genom att förstahandskontrakt. Hävda att vanliga lägenheter kommer chockhöjas är därför inget annat än skrämselpropaganda.

Vi förstår att vänstern menar väl, men det är en felriktad välvilja. De som gynnas av nuvarande system är de välbärgade i storstäder som får lika låg hyra som de i ett mindre attraktivt område. Den som bor i innerstaden får sin bostad subventionerad av den ensamstående undersköterskan i förorten. Hur kan detta vara en del av Vänsterpartiets politik? Vill de fortsätta curla den välbärgade medelklassen?

Med en friare hyresmarknad, där företag kan ta ut ett marknadsmässigt pris för bostäder skapas incitament för att både bygga och behålla nuvarande hyresrätter. På grund av hyresregleringen är det mest lönsamma att ombilda hyresrätterna till bostadsrätter. Dagens system leder alltså till färre hyresrätter och längre köer. Genom en friare hyressättning kan byggföretag ta det pris människor är beredda att betala, och därmed se till att ännu fler bostäder byggs.

Fler bostäder lättar inte bara på trycket av efterfrågan genom att tillgodose en del av det, det ser också till att människor faktisk har någonstans att bo, vilket egentligen är det viktigaste.

Marknadshyror ger fler möjlighet att bo som de vill. Kvinnan som Dadgostar talar om kommer inte ha möjlighet att flytta från sin våldsamma partner om det som idag inte finns några lägenheter att tillgå. Med marknadshyror kommer det finnas en bostad till henne och hon har möjlighet att lämna sin partner om hon vill. Dagens system tar bort alla alternativ och risken är att kvinnan fortsätter leva kvar i relationen, för att hon inte ser någon annan utväg. Så för hennes, din och alla andras skull, låt oss införa marknadshyror.

Elin Oskarsson, medlem Liberala Ungdomsförbundet Kalmarsund

Viktor Janrik, jämställdhets- och bostadspolitisk talesperson Liberala Studenter.

Läs mer