Annons

”Mäns våld mot kvinnor måste upphöra”

Mäns våld mot kvinnor
Mäns våld mot kvinnor är en kriminalitet som påverkar kvinnor och barn i hela Kalmar län dagligen.
Debatt • Publicerad 25 november 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Kvinnojouren och Ungdomsjouren Kalmar vet att mäns våld mot kvinnor är en ständigt pågående pandemi, för vi arbetar mot den varje dag.”
”Kvinnojouren och Ungdomsjouren Kalmar vet att mäns våld mot kvinnor är en ständigt pågående pandemi, för vi arbetar mot den varje dag.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Idag den 25:e november på FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor hedrar och minns vi alla kvinnor som inte längre finns med oss och uppmanar alla invånare, i varje kommun i Kalmar län– var med oss i arbetet för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Var tredje vecka dödas en kvinna av en man hon haft en relation med. Varje kvinna som mördas är en tragedi och ett gigantiskt misslyckande av samhället. Mäns dödliga våld är tyvärr bara toppen av ett isberg.

Annons

Anmälda misshandelsbrott mot kvinnor och flickor ökar över tid, var fjärde ung tjej uppgav i Brå:s Nationella Trygghetsundersökning att hon utsattes för sexualbrott föregående år. Kommunerna i Kalmar län är inget undantag.

Vi i Kvinnojouren och Ungdomsjouren Kalmar har länge arbetat mot mäns våld mot kvinnor och tar varje år emot tusen samtal från kvinnor och tjejer som utsatts för mäns och killars våld i kommunerna i Kalmar län. Många kvinnor och barn bor på vårt skyddade boende och i chatten stöttar vi hundratals barn och unga varje år.

Allt vårt arbete utgår från kvinnors och barns levda erfarenheter av mäns våld. Kvinnojouren och Ungdomsjouren Kalmar vet att mäns våld mot kvinnor är en ständigt pågående pandemi, för vi arbetar mot den varje dag. Vi vet också att vi i kommunerna i Kalmar län är vi många som tycker att kvinnors och barns liv är viktiga.

Idag tänder vi ljus och minns alla de kvinnor som inte fick leva sina liv, och uppmanar alla viktiga människor i Kalmar läns kommuner, invånare och näringsliv - kom med oss i arbetet för ett jämställt samhälle fritt från våld. Kvinnojouren & Ungdomsjouren Kalmar finns här med vår kompetens och vi samarbetar gärna! Tillsammans skapar vi ett jämställt samhälle fritt från våld!

Pernilla Printz, Verksamhetschef

Gun Thorstensson, Styrelseordförande

Kvinnojouren och Ungdomsjouren Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons