Annons

”Många goda skäl att ta landsbygdsfrågorna på allvar”

Det är tveklöst så att människor vill bo, leva och växa på landsbygden, men tillräckligt goda förutsättningar lyser med sin frånvaro i Sverige.
Debatt • Publicerad 8 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det är få frågor som provocerar mig så starkt som när politiker och partier vill förvägra människor att bygga och bo på landsbygden och få tillgång till det unika vi erbjuder”, skriver debattören.
”Det är få frågor som provocerar mig så starkt som när politiker och partier vill förvägra människor att bygga och bo på landsbygden och få tillgång till det unika vi erbjuder”, skriver debattören.Foto: Christian Hylse

Brister i kommunikationer, infrastruktur, kapital och möjligheten att bygga är några exempel. Ur missnöje och känslan av bortglömdhet skapas misstro av olika slag. Det finns därför många goda skäl att ta landsbygdsfrågorna på allvar och faktiskt se till att bedriva en politik som gör att landet håller ihop.

Boendefrågan har varit aktuell länge och blivit allt mer påtaglig under pandemin när ännu fler signalerar att man vill flytta till våra landsbygder. Vi måste också kunna bygga nytt på landsbygden och här ligger nuvarande strandskydd som en våt filt, eller snarare betongmadrass över utvecklingen på landsbygden. Är det något som vi har i här i länet och kommunen så är det utrymme, flertalet sjöar och strandnära lägen, där människor vill bo. Stoppa inte dessa människor från att bygga nytt.

Annons

Det är få frågor som provocerar mig så starkt som när politiker och partier vill förvägra människor att bygga och bo på landsbygden och få tillgång till det unika vi erbjuder. Att människor får bygga ett hem med livskvalitet hotar inte allemansrätten. Punkt.

Jag, som har varit i politiken i många år, kan notera ett mönster i hur vissa partier enbart driver landsbygdsfrågorna några månader vart fjärde år. Allt engagemang för landsbygden är bra, så jag ser fram emot att Centerpartiet får draghjälp även efter valet i att förbättra förutsättningarna i hela landet. Det vi behöver i Sverige är verkstad. Vi behöver en aktiv landsbygdspolitik och en regionalpolitik värd namnet, året om, år efter år. Det är inte minst en hållbarhetsfråga, både socialt, ekonomiskt och miljömässigt.

Kalmar län är ett utpräglad landsbygdslän med stora arealer och en utomordentlig potential. Låt oss få använda vår kraft och vårt engagemang till utveckling och inflyttning. Sverige behöver landsbygden så ge oss en ärlig chans.

Patrik Davidsson (C), kandidat för Centerpartiet i Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons