Annons

”Maktmissbruk förstör Sveriges fauna”

Djur och natur
Det behövs inte mycket kunskap för att man ska veta att djur och natur hänger samman i en intrikat väv, så kallade ekosystem, där antal arter och individer begränsas av varandra och naturens bärförmåga.
Debatt • Publicerad 18 april 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Lodjuret är rödlistat, utrotningshotat, och fridlyst men det struntar myndigheterna och politikerna i.”
”Lodjuret är rödlistat, utrotningshotat, och fridlyst men det struntar myndigheterna och politikerna i.”Foto: Junge, Heiko

På så vis reglerar ekosystem sig själva och populationsstorlekarna fluktuerar över och under ett stabilt dynamiskt jämviktsläge. Den största delen av den svenska befolkningen förstår och vet detta.

Men regeringen tillsammans med utförarna Naturvårdsverket och Länsstyrelserna står bakom den stora lögnen som påstår att de vilda djuren behöver ”förvaltas” av människor och regleras med jakt. Årligen beviljas avrättning av ett enormt stort antal oskyldiga och viktiga vilda djur, naturens fina balans skjuts sönder och skräck och bly sprids i skogarna.

Annons

Från den 1 mars ska Sveriges älskade kattdjur, lodjuret, jagas i troféjakt. Jägarna tycker det är ett roligt nöje att hetsa sina hundar på och sedan döda vilda djur, som om de befann sig på ett nöjesfält. De har helt tappat vördnaden för liv och respekten för våra viktiga medvarelser. När livet tagits ska kvarlevorna hängas upp på väggen eller användas som matta. Groteskt.

Detta förekommer i Sverige, med myndigheterna som initiativtagare. Hur har det kunnat bli så här? Det undrar Sveriges befolkning, som enligt flera undersökningar inte alls står bakom eller stödjer politikernas ihärdiga försök att utrota våra vilda djur. Vi vill ha en modern politik som följer vetenskap och modern insikt om världsläget för vilda djur.

Situationen beror på maktmissbruk, där jägare i beslutande position ser till sina egna intressen (så kallat jäv) istället för att värna vår svenska flora och fauna, eller för den delen bry sig om vetenskap eller vad folket vill. Lodjuret är rödlistat, utrotningshotat, och fridlyst men det struntar myndigheterna och politikerna i. Ett stort antal rödlistade svenska djur får skjutas i jakt.

Att svenska folket mer och mer tappar förtroendet för de som styr landet verkar inte heller bekymra politikerna. De som borde ha den kunskap som behövs för att ta hand om vår natur, arbetar istället emot den. Det är med en absurd och maktlös känsla, och stor sorg i hjärtat som vi bevittnar myndigheternas dominans och våldskultur mot de vilda djuren. Måtte de ansvariga få stå till svars för denna sanktionerade artutrotning inom en snar framtid.

Anni Lönn, viltrehabiliterare och etolog

Annons
Annons
Annons
Annons