Annons

"Linnéuniversitetet är avgörande för Region Kalmar läns framtid”

Linnéuniversitetet
”I veckan kunde vi läsa från Moderaternas tankesmedja Timbro om hur Linnéuniversitetet bör bli av med universitetsstatusen. En mycket dålig och för Kalmar län direkt skadlig idé. Vi ”
Debatt • Publicerad 1 november 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi Socialdemokrater står bakom Linnéuniversitetet och inser dess vikt för vårt län. Kan Malin Sjölander och Moderaterna i länet göra detsamma?”
"Vi Socialdemokrater står bakom Linnéuniversitetet och inser dess vikt för vårt län. Kan Malin Sjölander och Moderaterna i länet göra detsamma?”Foto: Agnes Aronsson

Vi Socialdemokrater står bakom Linnéuniversitet och det mycket goda arbete som universitetet gör. Moderaterna i länet med Malin Sjölander har varit tysta i frågan men om de värnar om vårt universitet och Region Kalmar läns framtid bör de säga till sina ”partikollegor” på skarpen.

När Timbro ska granska universiteten påbörjar de sin forskning med att välja ut ett gäng mätningar och gränsvärden som passar det argument de vill driva. Det är dessutom föråldrade parametrar kring antal citeringar och ”akademiskt rykte” som de främst utgår från. Timbros tillvägagångssätt går tvärt emot alla goda forskningsmetoder, det vill säga det som Linnéuniversitetet pysslar med. Som tur är har Linnéuniversitetet en hel del kurser kring just forskningsmetoder. Kanske är det något Moderaternas tankesmedja bör undersöka.

Annons

I stället för att likt Moderaternas tankesmedja bara vilja se universitet i storstäderna kan vi Socialdemokrater se vikten av universitet i hela landet. Även mindre städer och Regioner har gynnats av att forskningen och universiteten befinner sig i deras närhet.

Från Region Kalmar läns håll är Linnéuniversitetet avgörande både för kompetensförsörjningen, då regionen exempelvis rekryterar över 60 procent av alla sjuksköterskestudenter som tar examen vid Linné, och för att utveckla verksamheten. Vetenskapliga kopplingar mellan universitetet och regionen är viktigt för att kunna erbjuda invånarna i Kalmar län hög vårdkvalitet baserad på vetenskaplig evidens.

Ett gott exempel på ett område där Linnéuniversitetet och Region Kalmar län ligger i framkant är inom e-hälsa. Med sikte på nationellt och internationellt genomslag samt att öka förutsättningarna för högkvalitativ vård inom både stad och landsbygd ska 400 miljoner kronor satsas över en tioårsperiod.

Vi Socialdemokrater står bakom Linnéuniversitetet och inser dess vikt för vårt län. Kan Malin Sjölander och Moderaterna i länet göra detsamma och ta avstånd från sin tankesmedjas senaste rapport?

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande

Mattias Adolfson (S), regionråd

Peter Wretlund (S), regionråd

Malin Anell (S), regionråd

Annons
Annons
Annons
Annons