Annons

Låt de unga tycka om Ölands framtid

Replik på debattinlägg om folkomröstningen på Öland, publicerad 26 april
Publicerad 3 maj 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nej-kampanjen mot en sammanslagning av Ölands två kommuner är på gång bland annat med ett omfattande inlägg av ett flertal politiska företrädare i denna tidning.

På den inlagda bilden kan man läsa: "Mörbylånga - 2 meter över vatten". Jag tror att alla som motarbetar en sammanslagning av de två kommunerna "tar sig vatten över huvudet"! Så, om några år kanske det står: Mörbylånga - 2 meter under vatten"!

Annons

Politikerna som uttalar sig har ett antal år på nacken. De som normalt i övrigt uttalar sig är oftast årsrika personer. Min fråga blir: vad tycker de unga som bor på Öland? De som skall växa upp på ön. Har fått en chans att säga sin mening, exempelvis genom en "folkomröstning" i skolan?

Man kan dessutom inte bara motivera ett "nej" med att säga att "det är bra som det är" och att "genom utökat samarbete kan man nå fördelar". Min andra fråga blir: Varför har Ni inte gjort det före det att denna debatt inleddes?

En sammanslagen kommun skall självklart ha sin hemort i Färjestaden. Därmed minskas allt resande på ön som berör kommunala frågor.

Mina egna synpunkter på en sammanslagning är: satsningar som görs efter en sammanslagning kommer att gälla hela ön, administrativa kostnaderna minskar, kravet mot myndigheter blir tyngre med alla boende på ön som underlag, kommunen Kalmar på "andra sidan bron" får en motpart på Ölandssidan, ingen behöver tveka på vem som geografiskt bestämmer över olika frågor, försörjningsfrågor får en röst, frågan om ny förbindelse över/under sundet får en röst, företag i nuvarande gränszon kan stå på ett ben med flera.

Som jag ser det finns det inga nackdelar! Jag är halv ölänning då min mor föddes på Öland i Runsbäck. Jag vill det bästa för Öland. Därav detta deltagande.

Rolf B Bertilson/debattör

Annons
Annons
Annons
Annons