Annons

”Länsunionens insatser för medarbetarna inom vården”

Regionpolitik
Under de senaste 15 månaderna har vården utsatts för en av de största prövningarna i modern tid. Läget har åtskilliga gånger varit mycket allvarligt med ett stort antal inneliggande covidpatienter.
Debatt • Publicerad 23 juni 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Omfattande planering pågår för att kunna tackla den uppskjutna vården men innan dess behöver medarbetarna sina semestrar och tid för återhämtning.
Omfattande planering pågår för att kunna tackla den uppskjutna vården men innan dess behöver medarbetarna sina semestrar och tid för återhämtning.Foto: Mats Holmertz

Region Kalmar län har fått ställa om ordentligt för att kunna ta upp kampen mot pandemin. Nu ser det ut som styrkan i pandemin börjar avta, framtidstron växer dag för dag.

Det är tack vare våra medarbetare inom vården som omställningen kunnat göras och kampen kunnat tas. Dagligen har medarbetarna stått på frontlinjen och kämpat. Insatserna har varit ovärderliga men de har inneburit stora uppoffringar. Genom både första, andra och tredje vågen har medarbetarna inom vården jobbat långa, svåra timmar för att ta hand om de allra sjukaste covidpatienterna. Särskilt när läget var som allra värst och krislägesavtalet fick aktiveras innebar det en mycket stor ansträngning för medarbetarna.

Mattias Adolfson (S), regionråd och ordförande i personalutskottet.
Mattias Adolfson (S), regionråd och ordförande i personalutskottet.Foto: Mats Andersson
”Att ta i itu med den uppskjutna vården kommer att ta tid. Att hals över huvud beta av den utan tanke på medarbetarnas återhämtning vore fel. Vi ska ta oss an den uppskjutna vården på ett ansvarsfullt sätt.”
Mattias Adolfson (S), regionråd och ordförande i personalutskottet.
Annons

Nu när pandemin tycks avta står nästa utmaning för dörren. Det handlar om den uppskjutna icke-kritiska vården som under krisen fått vänta. Den här uppskjutna vården kommer att betas av. Redan under hösten påbörjades arbetet men det var innan den andra och tredje vågen satte klorna i oss. Att ta i itu med den uppskjutna vården kommer att ta tid. Att hals över huvud beta av den utan tanke på medarbetarnas återhämtning vore fel. Vi ska ta oss an den uppskjutna vården på ett ansvarsfullt sätt.

Omfattande planering pågår för att kunna tackla den uppskjutna vården men innan dess behöver medarbetarna sina semestrar och tid för återhämtning. Därutöver har vi sett till att resurser finns för samtals-, kris- och traumastöd för medarbetarna. Vi i Länsunionen kommer dessutom fortsätta att arbeta för att minska ojämlika löneskillnader och förbättra arbetsmiljön.

Enligt Vårdförbundets löneranking 2020 ligger Region Kalmar län topp fem. Vi vill fortsätta att vara bland de bästa regionerna på lön. Den genomsnittliga ökningen av medellönen för Vårdförbundets medlemmar var 3,07 procent. I Region Kalmar län var löneutvecklingen 3,67 procent. Under 2020 satsade Länsunionen 30 miljoner kronor på att minska ojämlika löner. Effekten har exempelvis inneburit ett lönelyft till våra intensivvårdssjuksköterskor med ca 7,4 procent i snitt.

I Länsunionens riktlinjer för kommande budget och regionplan ser vi till att fortsätta detta arbete. Våra budgetriktlinjer innehåller bland annat:

# Fortsatt lönesatsning för jämställda löner och lönespridning med tonvikt på erfarenhet och särskild yrkesskicklighet

# Fortsatt fokus på 24/7-verksamheten för att minska hyrberoendet och att medarbetarna ska klara av ett helt yrkesliv.

# Uppdrag ges att följa upp medarbetarnas möjlighet till återhämtning i regionens olika verksamheter.

# Mer flexibla lösningar ska kunna ingås för att behålla och rekrytera nya medarbetare inom ramen för en god arbetsmiljö och hälsosamma scheman.

# Utöka antalet utbildningsanställningar med lön för sjuksköterskor. Uppdrag ges att utreda motsvarande satsningar för specialistutbildning för undersköterskor.

# Uppdrag ges om att utarbeta utbildningssatsning kring e-hälsa och digitalisering för medarbetare.

Annons

# Regionens samverkan med Linnéuniversitetet, Linköpings universitet och andra lärosäten ska stärkas.

Det finns inga snabba lösningar som enkelt löser alla problem när det kommer till bemanning inom vården. Att, likt oppositionen, häva ur sig ofinansierade förslag som inte ens går ihop på ritbordet är inte rätt väg att gå. Vi i Länsunionen kommer fortsätta att systematiskt arbeta för en trygg sjukvård i hela Region Kalmar län.

Mattias Adolfson (S), regionråd och ordförande i personalutskottet

Christer Jonsson (C), regionstyrelsens vice ordförande

Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård

Annons
Annons
Annons
Annons