Annons

Länsunionen förordar seriöst arbete före höftskjutningar

Regionpolitik
Slutreplik på debatt om regionpolitik. Tidigare inlägg publicerade 28 och 18 juni.
Debatt • Publicerad 5 juli 2021 • Uppdaterad 6 juli 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I oppositionens replik på vårt debattinlägg där vi presenterade en rad satsningar för att ta itu med den uppskjutna vården, minska ojämlika löneskillnader och förbättra arbetsmiljön ondgör de sig över majoritetens seriösa insatser.

Några av våra presenterade satsningar är nya medan andra syftar till att fortsätta det långsiktiga arbetet som allra redan gett goda resultat. Bland annat när det kommer till att minska oskäliga löneskillnader har Region Kalmar län tagit stora steg framåt. Vår satsning under föregående år på 30 miljoner kronor bidrog till att Region Kalmar län, enligt Vårdförbundets egen löneranking 2020 ligger topp fem. Knappast lönebottenligan som oppositionen vill göra gällande.

”Effekten av vår 30 miljoner kronors satsning har exempelvis inneburit ett lönelyft till våra intensivvårdssjuksköterskor med ca 7,4 procent i snitt.”
Annons

Den genomsnittliga ökningen av medellönen för Vårdförbundets medlemmar var 3,07 procent i Sverige. I Region Kalmar län var löneutvecklingen 3,67 procent. Effekten av vår 30 miljoner kronors satsning har exempelvis inneburit ett lönelyft till våra intensivvårdssjuksköterskor med ca 7,4 procent i snitt. Vi satsar på medarbetarna i pandemins frontlinje och vi gör det utan ofinansierade löften.

Oppositionen framhåller en 10 000 kronors satsning för särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor som de inte kan finansiera samtidigt som deras budgetförslag har innehållit skattesänkningar på 230 miljoner kronor. En ekvation som helt enkelt inte går ihop vare sig på papper eller i verkligheten.

Vi i Länsunionen vidhåller att oppositionens höftskjutningar inte är ett seriöst sätt att ta sig an de utmaningar som vi står inför. Vi kommer att fortsätta det systematiska arbetet som vi påbörjat för hela Region Kalmar län. Det handlar bland annat om ett fokus på 24/7-verksamheten, flexibla lösningar för medarbetarna, utbildningsanställningar med lön och samverkan med exempelvis Linnéuniversitetet. Så skapas en trygg sjukvård i hela Region Kalmar län.

Mattias Adolfson (S), regionråd och ordf i personalutskottet

Christer Jonsson (C), regionstyrelsens vice ordförande

Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård

Läs mer:

Annons
Annons
Annons
Annons