Annons

Läkarmottagning välkommet på Sydöland

Sjukvård
Publicerad 3 juni 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Äntligen vill någon satsa på läkarvården på södra Öland! En filial till Husläkarcentrum ska öppnas i Södra Möckleby, som varit utan regionalt driven sjukvård i flera år efter landstingets svek genom nedläggningen av distriktsköterskemottagningen. Vi har via Mörbylånga kommun försökt hitta både kommunala och e-lösningar, men det har ju aldrig varit kommunens ansvar att bedriva denna sortens sjukvård.

Satsningen är välkommen. Det har tagit tid att hitta någon intresserad. Kanske hade det varit enklare med en sköterskemottagning? Men vill en sjuksköterska öppna en sådan går inte det. Det ingår nämligen inte i Region Kalmar läns hälsoval inom primärvård utan måste vara en läkarmottagning, vilket försvårar etablering på landsbygden.

Annons

När det offentliga sviker glesbygden, såsom skedde när en mängd distriktssköterskemottagningar - däribland Södra Möckleby - lades ned i länet över natt, är det positivt att privata aktörer vill och vågar satsa. Det blir dock konstigt när regionstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S), alltså samme man som bar ansvaret för nedläggningarna, försöker sola sig i glansen av en privat aktörs satsning. Utan Husläkarcentrum hade Sydöland fortsatt stått utan läkarvård.

Carl Dahlin (M), vice ordförande personalutskottet, Region Kalmar län

Eva Folkesdotter Paradis (M), vice ordförande, socialnämnden Mörbylånga kommun

Eric Dicksson (KD), vice ordförande, patientnämnden Region Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons