Annons

”Kulturen och fritiden är värd att försvara”

Kommunpolitik i Kalmar
I Kalmar ska alla ges möjlighet till ett aktivt och meningsfullt kultur- och fritidsliv. Med fokus på tillgänglighet, mångfald och trygghet ska Kalmar ska bli en av Sveriges bästa kultur- och fritidskommuner.
Debatt • Publicerad 20 januari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi säkerställer att kulturskolan kan fortsätta med sitt arbete. Kulturskolan finns nu i hela kommunen och erbjuder ett rikt utbud till våra barn.”
”Vi säkerställer att kulturskolan kan fortsätta med sitt arbete. Kulturskolan finns nu i hela kommunen och erbjuder ett rikt utbud till våra barn.”Foto: Anna Borg

Det är början på 2024 och vi ser att alltmer pengar går till militär upprustning och skattelättnader för höginkomsttagare. Samtidigt har barnfamiljer det svårt att gå runt. Barn tvingas sluta med fotboll eller spela instrument för att pengarna är slut. Om det här fortsätter har vi snart inget kvar av vikt att försvara.

Att få ha kvar drömmen om att bli fotbollsproffs eller rockstjärna, författare eller simdrottning, konstnär eller hoppryttare, skulptör eller skådespelare måste få leva. Att få ha kvar drömmarna så länge som möjligt måste vara politikers viktigaste uppgift.

Lasse Johansson, Socialdemokraterna, ordförande Kultur och fritidsnämnd.
Lasse Johansson, Socialdemokraterna, ordförande Kultur och fritidsnämnd.Foto: Johanna Eriksson
”Det är januari 2024 och Kalmar kommun rustar för ett tryggare samhälle som är värt att försvara. Ett Kalmar där kultur- och fritidslivet ska vara öppet och tillgängligt. Det ska finnas förutsättningar för alla att vara delaktiga oavsett var man bor i kommunen. Ett Kalmar där kultur- och fritidslivet ska vara inkluderande och ett område där kreativitet och mångfald tas till vara.”
Lasse Johansson, Socialdemokraterna, ordförande Kultur och fritidsnämnd.
Annons

Även om det inte blir musiker, konstnär eller idrottsstjärna så kan taktkänslan, fingerfärdigheten, engagemanget, koncentrationen och ögat för detaljer vara en avgörande faktor för att bli kirurg, forskare, programmerare, hantverkare eller aktiv i samhället. Kulturen och idrottens kraft sträcker sig långt utanför idrottsplatser och kulturskolor.

Det är januari 2024 och vi ser att:

# Barn till lågutbildade föräldrar deltar mindre i kulturverksamhet och har sämre skolresultat. Unga tjejer i socioekonomiskt svaga områden deltar mindre i idrott och föreningsliv. Unga i förorter och glesbygd drabbas särskilt. Dessa klassklyftor utgör en växande fara för att våra unga ska hamna i riskmiljöer.

# Vi ser att plånboken avgör deltagandet. Om vi inte gör något kommer idrotten, kulturen och fritiden att fungera som en förstärkare av klassklyftor och ojämlikhet istället för att bidra till bättre folkhälsa och ökad samhällsgemenskap. Med förödande resultat. Ohälsan, lidandet och ökat utanförskap bland de som redan har de tuffaste villkoren kommer att öka.

# Vi ser ett föreningssverige som kämpar i kraftig motvind. Allt färre har tid, ork och kunskaper att engagera sig i en förening, som ledare eller i en styrelse.

# Vi ser hur nio av tio kulturskolor tvingas spara i år. Med inflation, minskade statsbidrag och genom att regeringen inte kompenserar för kommunernas ökade kostnader, kommer barnen att få betala priset.

Det är januari 2024 och Kalmar kommun rustar för ett tryggare samhälle som är värt att försvara. Ett Kalmar där kultur- och fritidslivet ska vara öppet och tillgängligt. Det ska finnas förutsättningar för alla att vara delaktiga oavsett var man bor i kommunen. Ett Kalmar där kultur- och fritidslivet ska vara inkluderande och ett område där kreativitet och mångfald tas till vara. Ett Kalmar där kultur- och fritidslivet ska vara tryggt att delta i.

# Vi säkerställer att kulturskolan kan fortsätta med sitt arbete. Kulturskolan finns nu i hela kommunen och erbjuder ett rikt utbud till våra barn.

# Vi stärker biblioteksverksamheten, justerar öppettiderna på huvudbibliotek och säkerställer tillgången till filialerna. En riktad lokal satsning som ökar tillgängligheten i hela kommunen.

# Vi tillför mer projektpengar till kulturen, vi ger mer pengar till barnteatern, vi ger mer pengar till aktiviteter på stadsfesten. Allt detta för att fortsätta ge invånarna i Kalmar kommun gratis och bra kulturutbud.

Annons

# Vi bygger ett Kulturhus med nya mötes- och verksamhetslokaler för bland andra kulturskolan. En satsning på 200 miljoner.

# Vi fortsätter stötta våra föreningar med föreningsbidrag och investeringsbidrag. Mer än 3,7 miljoner går till våra föreningar i år för att hjälpa till med investeringar.

# Vi lägger om konstgräsplaner och vi ska investera i Teatern.

# Trots borttagna statsbidrag fortsätter vi med satsningen på sommarlovsaktiviteter. Med gratisaktiviteter på flera platser i vår kommun. Så alla kan ha råd med en aktiv och meningsfull fritid i sommar.

Kultur, idrott och fritid är ett fantastiskt kitt som kan bidra till ökad samhällsgemenskap, stärka demokratin och delaktigheten. Ett land utan levande kultur, idrott och fritid blir fattigare och hindrar en positiv samhällsutveckling. Därför vill vi bli en Sveriges bästa kultur- och fritidskommuner, vi får det gjort.

Lasse Johansson, Socialdemokraterna, ordförande Kultur och fritidsnämnd

Bertil Dahl, Vänsterpartiet, 2:e vice ordförande Kultur-och fritidsnämnd

Niklas Hellström, Centerpartiet, ledamot Kultur- och fritidsnämnd

Annons
Annons
Annons
Annons