Annons

"Kristdemokraterna står på pensionärernas sida”

Rikspolitik
”Pensionerna har på senaste tiden varit i den politiska debattens centrum, och det med rätta.”
Debatt • Publicerad 13 juni 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För oss kristdemokrater är äldres trygghet och frihet hjärtefrågor.”
”För oss kristdemokrater är äldres trygghet och frihet hjärtefrågor.”Foto: Janerik Henriksson/TT

Vi kristdemokrater är stolta över att tillsammans med Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna ha kunnat presentera ett reformpaket som är större, bättre och mer hållbart än vad partierna till vänster har lagt fram.

# Vi förstärker pensionen för alla Sveriges 2,3 miljoner pensionärer, mest för dem som mest behöver det.

Annons

# Vi höjer garantipensionen och höjer konsumtionsstödet i bostadstillägget för dem med allra lägst pensioner.

# Samtidigt sänker vi skatten och vill införa en ”gas” – en utdelning av överskotten i pensionssystemet – till pensionärerna. Detta ger flera hundra kronor i månaden för breda grupper. För en pensionär med 18 000 kronor i månaden innebär det cirka 300 kronor.

Våra förslag innebär att en ensamstående garantipensionär och även en genomsnittlig kvinna som är ensamstående pensionär får nästan 1 000 kronor mer i månaden efter skatt.

Vi upprätthåller samtidigt principen att det ska löna sig att arbeta. Med det vänsterförslag som Socialdemokraterna har anslutit sig till skulle vissa få lägre pension om de jobbade mer. Det är en helt orimlig logik.

Vi har full förståelse för att det kan vara svårt att särskilja de olika pensionsförslag som nu riksdagen har att besluta om. Så hur skiljer sig vårt förslag från vänsterförslaget?

# Vårt förslag ger högre pension för alla Sveriges 2,3 miljoner pensionärer. Regeringens förslag omfattar inte ens hälften av alla.

# Vi upprätthåller principen att det ska löna sig att arbeta. Med Socialdemokraternas och Vänsterpartiets förslag skulle vissa få lägre pension om de jobbade mer. Vänsteralternativets förslag innebär att somliga kommer att ha arbetat ”förgäves” i sex år, sett till pensionsinkomsten.

# Vänsterpartiets och Socialdemokraternas förslag gör också pensionssystemet ännu mer obegripligt. Vi håller oss inom dagens välutformade pensionssystem och grundskydd.

För oss kristdemokrater är äldres trygghet och frihet hjärtefrågor. Tryggheten och friheten är i hög grad beroende av hur ekonomin ser ut. Därför är vi oerhört glada över att tillsammans med likasinnade partier ha kunnat ta fram ett genomarbetat förslag som ökar alla pensionärers trygghet och frihet, genom en ordentlig förstärkning av deras ekonomi.

Mot vårt förslag står ett hafsverk som Socialdemokraterna gick med på i utbyte mot att Vänsterpartiet släppte fram en socialdemokratisk statsminister. Att stödet dessutom ska betalas ut ett par veckor före valdagen vittnar om vilken desperation som ligger bakom.

Annons

Men så lättlurade är varken väljarna eller Sveriges riksdag. Sverige har i dag ett pensionssystem som är långsiktigt hållbart och det vill Kristdemokraterna fortsätta att värna. Detta gör vi, tillsammans med andra partier, genom den största förstärkningen av pensionssystemet sedan 90-talet.

Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot

Madeleine Rosenqvist (KD), riksdagskandidat

Carl-Wiktor Svensson (KD), riksdagskandidat

Annons
Annons
Annons
Annons