Annons

Kristdemokraterna: ”Sakpolitik och väljarnas intresse viktigast”

Almedalsveckan, Kristdemokraterna.
”Ohelig allians är ett uttryck som har använts flitigt de senaste dagarna. Somliga menar att Kristdemokraterna borde ha avstått från att uttrycka sin brist på förtroende för Stefan Löfven som statsminister, därför att vi annars skulle hamna på samma sida som partier som vi inte borde vilja förknippas med.”
Debatt • Publicerad 4 juli 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"De senaste årens politiska låsningar har skapat en rädsla inom politiken för verkliga reformer.”
"De senaste årens politiska låsningar har skapat en rädsla inom politiken för verkliga reformer.”Foto: Henrik Montgomery/TT

I Kristdemokraterna har vi en annan syn. Allianser är varken heliga eller oheliga. Det viktiga är vad man har lovat väljarna och vad man åstadkommer i väljarnas intresse. Jag är stolt över att Kristdemokraterna i riksdagen tillsammans med Moderaterna och Vänsterpartiet genom ett utskottsinitiativ fick till stånd en stor satsning på äldre med bland annat två miljarder kronor för att minska andelen timanställningar inom äldreomsorgen. Borde vi av beröringsskräck för Vänsterpartiet ha låtit bli att verka för detta viktiga tillskott? Självklart inte.

Jag ser framför mig att det som har hänt i riksdagen den senaste tiden innebär att sakpolitiken åter kommer i centrum. Varken nationellt, regionalt eller lokalt går det i längden att ha majoriteter som hålls samman av viljan att utestänga andra partier från inflytande. Sådana majoriteter blir håglösa och handfallna. Jag hoppas att sakpolitiken åter kan få ställas i centrum.

Jimmy Loord  (KD), regionråd och distriktsordförande.
Jimmy Loord (KD), regionråd och distriktsordförande.Foto: Jan Stenqvist
”Du ska kunna lita på välfärden. Du ska kunna lita på att kärnverksamhet prioriteras. Du ska kunna lita på att få vård i tid. Du ska kunna lita på att få en trygg och värdig äldreomsorg.”
Jimmy Loord (KD), regionråd och distriktsordförande.
Annons

Och för oss kristdemokrater är de sakpolitiska prioriteringarna tydliga. Du ska kunna lita på välfärden. Du ska kunna lita på att kärnverksamhet prioriteras. Du ska kunna lita på att få vård i tid. Du ska kunna lita på att få en trygg och värdig äldreomsorg.

Du ska kunna lita på att som patient få ett vänligt och professionellt bemötande, som utgår från just dina behov. Du ska kunna lita på att som anhörigvårdare få det stöd du behöver för att orka. Du ska kunna lita på att samhället präglas av trygghet, och att polis och åklagare har de resurser de behöver för att kunna bekämpa brott.

När vi kristdemokrater ser att dagens system brister, är vi inte rädda för att föreslå förändringar. Ser vi att dagens system med 21 regioner (tidigare landsting) inte längre är det mest effektiva sättet att organisera en högkvalitativ och jämlik vård i Sverige, drar vi oss inte för att föreslå en stor reform – århundradets vårdreform, där staten tar över ansvaret för sjukvården.

Politikerperspektivet må säga att det bästa är att regionerna blir kvar med hela deras politiska apparat. Men vi utgår från patientperspektivet. Vad gagnar patienten mest? Därför vill vi ha förändring.

De senaste årens politiska låsningar har skapat en rädsla inom politiken för verkliga reformer. Majoriteterna som hålls samman av att utesluta andra är så sköra att nytänkande upplevs som ett hot. Jag hoppas att vi kan lämna även denna reformskräck bakom oss och att partier åter börjar våga tänka nytt och stort. Alla kan nämligen se hur stora utmaningarna är. Medborgarna har rätt att förvänta sig av oss politiker att vi kommer med lösningar.

Du ska kunna lita på Sverige. Och du kan lita på att Kristdemokraterna i alla lägen sätter dig – som medborgare, patient och anhörig – i centrum.

Jimmy Loord (KD), regionråd och distriktsordförande.

Annons
Annons
Annons
Annons