Annons

Kraftsamla kring Linnéuniversitetet

Debatten om Linnéuniversitetets kommande lokaler rullar vidare. Nu meddelar Linnéakademin att den står bakom planerna på ett sammanhållet universitet i hamnen.
Debatt • Publicerad 5 juni 2013
?Linnéakademin stöttar universitetets tankar på ett sammanhållet universitet i hamnen?. Beskedet i dagens inlägg går inte att misstolka och diskussionen om universitetets framtida lokaler går vidare.Foto: hada004 
?Linnéakademin stöttar universitetets tankar på ett sammanhållet universitet i hamnen?. Beskedet i dagens inlägg går inte att misstolka och diskussionen om universitetets framtida lokaler går vidare.Foto: hada004 Foto: 

Linnéakademin ”har till uppgift att i samverkan med, men fristående från, Linnéuniversitetet med stöd av tekniska, ekonomiska och kulturella verksamheter och beprövad erfarenhet, främja näringslivets, samhällets och universitetets utveckling i regionen”. Vår grupps delmål är att, inom ramen för Akademin, att stärka Kalmarsundsregionen.

Vi tror att universitetets utveckling är en framgångsfaktor för regionen ur många aspekter för att vår region:

Annons

får de studenter och lärare som våra företag och organisationer behöver.

är med i den globala utvecklingen genom FoU-arbete av hög klass.

blir känd globalt och därmed attraktiv för nya företag och inflyttare.

För att lyckas måste det lokala engagemanget var stort i en värld där konkurrensen är hård och ökar, både inom EU och globalt.

Kalmarsund och Växjö måste hitta former föratt öka samverkan och tillsammans stärka universitetet. Kampradpengarna ger en unik möjlighet till detta och det spännande är att Kamprad har ställt kraven på universitetet och vår gemensamma region att se till att den utveckling som sker på universitetet ska främja regionens utveckling.

Därför är det extra viktigt att öka förståelsen bland våra företagare för universitetets betydelse både i det korta men framför allt i det långa perspektivet.

Vi måste hitta former för att få med de mindre företagen i detta arbete och få till mer av det som tidigare kallats BBS-andan, en nära samverkan mellan universitet och näringsliv. Ett led är att vi stöttar tankarna på det Entreprenöriella universitetet samt Kalmar Science Park, Drivhuset och nätverk som Connect.

Framtidskommissionen har skissat på att Stockholm, Västsverige och Skåne tar hand om hela befolkningsökningen fram till 2050.

Kalmar län blir förlorare om vi inte tar gemensamma tag. Sverige rankas högt internationellt när det gäller tillgång på utbildad arbetskraft och innovationsförmåga. Detta måste försvaras genom strategiska satsningar och viktigt är att detta inte enbart sker i storstadsområdena. Till och med Stockholm anser sig riskera att tappa rejält i internationell konkurrenskraft när de fått en kraftig minskning av utomeuropeiska studenter.

För oss är det därför viktigt att få fram stipendier till utresande och hitresande studenter. Tankesmedjan Linné har fört fram tankar om att bättre ta tillvara högutbildade som kommer till Sverige av asylskäl. En gemensam tanke kan vara att skapa en internationell miljö för att göra Kalmar attraktivt för både nationella och internationella studenter.

Annons

Vi i Linnéakademin har startat arbetsgrupper för bland annat följande:

Bygga upp en grupp av ”ambassadörer” för Linnéuniversitet som ska sprida budskapet till företagarna i vår region.

Få fram pengar till stipendier för utresande studenter gärna i direkt koppling till företag där de får en månads praktik eller gör sitt ex-jobb.

Få fram utbildningsstipendier för hitresande studenter. Tanken är även här att de ska kopplas till företag som står som mentorer.

Arbeta för att en central fysisk miljö, Global Lounge, skapas för att öka attraktiviteten mellan studenter och omvärlden.

Stödja Linnéakademins Forskningsstiftelse med en större insamling i samband med första spadtaget för det nya universitetsbygget.

Delta i Kalmarsunds näringslivssamtal med universitetet genom att göra Linnéakademins höstmöte i Kalmar till en rejäl satsning på samverkan med företag.

Efter unionsjubileet 1997 har Destination Kalmar gjort ett storartat jobb och 2013 ser ut att bli det bästa året någonsin i Kalmar!

Vi anser att det fordras en mot­svarande kraftsamling kring Linnéuniversitetet och vid vårt senaste möte bestämdes att Linnéakademin stöttar universitetets tankar på ett sammanhållet universitet i hamnen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons