Annons

”Kommuner som stryper kulturen utvecklas negativt”

”Kultur är inte grädden på moset. Det är själva tallriken som moset ligger på.”
Debatt • Publicerad 13 februari 2020 • Uppdaterad 17 februari 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Offentlig kulturpolitik handlar inte om vilka tavlor tanterna och farbröderna i kommunfullmäktige själva skulle vilja ha hemma på väggen.”
"Offentlig kulturpolitik handlar inte om vilka tavlor tanterna och farbröderna i kommunfullmäktige själva skulle vilja ha hemma på väggen.”Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Så sa filosofiprofessor Jonna Bornemark vid riksdagens öppnande förra året.

Alltså; Kulturen är en grund för det demokratiska samtalet; ett torg för upplevelser, bildning, utbyte av tankar och idéer där alla får vara med.

Annons

Alltså: Offentlig kulturpolitik handlar inte om vilka tavlor tanterna och farbröderna i kommunfullmäktige själva skulle vilja ha hemma på väggen.

Kulturpolitik handlar om att möjliggöra ett levande och fritt kulturliv.

Vår identitet på Södra Öland är i hög grad kopplad till konst, natur och kulturhistoria.

Konstnatt, skördefest, kulturskolan, biblioteket, sommarkurser på folkhögskolan, Capellagården, inkubatorn för kulturföretagare, musikteatern, Ölands dramatiska teater, hembygdsgårdarna, konstnärer i varenda by. Listan på vad som gör Öland till en levande och kreativ plats att leva och verka på kan göras hur lång som helst.

Ett levande kulturliv byggs nerifrån och upp. Amatörer och professionella finns i samma ekosystem. Som i idrotten. Många gillar att sparka boll. Alla blir inte Zlatan. Men även Zlatan började på ett gärde någonstans.

Alltså: Utan professionella teatrar och musikensembler, ingenting för de lokala arrangörsföreningarna att arrangera och för oss andra att uppleva. Utan professionella konstnärer inga inspirerande kursledare på folkhögskolan. Ingen professionell konst som kan inspirera dej, irritera dej eller ge dej nya tankar om tillvaron.

Utan bildningsorganisationer ett dummare, ensammare och mera lättmanipulerat folk.

Rudolf Antoni, tidigare forskningschef på branschorganisationen Fastighetsägarna, numera regionchef i Svensk Näringsliv slår fast:

Kommuner och regioner som satsar på kultur utvecklas positivt vad gäller inflyttning, näringsliv och tillväxt. Kommuner som stryper kulturen utvecklas negativt.

Och tillägger: Det är inte jag som tycker så. Det är vad man kan utläsa av statistiken.

Annons

Per-Olov Johansson (C), ordförande i kultur o tillväxtnämnden

Henriette Koblanck (S)

Annons
Annons
Annons
Annons