Annons

”Kommunens medborgare känner en oro”

Kommunpolitik i Nybro
Enligt Brottsförebyggande rådets trygghetsmätning från 2017 fram till 2023 har oron för ökad brottslighet i Nybro ökat från 46 procent till 51procent. Detta torde vara en oroväckande siffra att mer än häften av kommunens medborgare känner en oro för brottslighet i Nybro.
Debatt • Publicerad 13 april 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Enligt Brottsförebyggande rådets trygghetsmätning från 2017 fram till 2023 har oron för ökad brottslighet i Nybro ökat från 46 procent till 51procent.”
”Enligt Brottsförebyggande rådets trygghetsmätning från 2017 fram till 2023 har oron för ökad brottslighet i Nybro ökat från 46 procent till 51procent.”Foto: Jan Stenqvist

Redan förra mandatperioden påtalade vi Sverigedemokrater vikten av att prata om att kommunen måste arbeta hårdare för att öka tryggheten i Nybro detta i samband med ett kommunstyrelsemöte där lokalpolisen redogjorde för läget. Under de senaste åren har vi haft motioner för att öka just tryggheten.

Installation av övervakningskameror, språktester vid anställning inom äldreomsorgen och barnomsorgen, mobilförbud i grundskolor, förbud av hedersförtryckande klädsel för barn i grundskolor. Alla förslag har röstats ner av majoriteten.

Johnny Svedin, riksdagsledamot SD, tidigare gruppledare SD Nybro.
Johnny Svedin, riksdagsledamot SD, tidigare gruppledare SD Nybro.Foto: Suvad Mrkonjic
”Att jämföra med andra kommuner lär knappast göra det lättare för personer som utsatts eller är oroade för våld i Nybro, mindre utsatta? Varför det ska vara så svårt att ta medborgarnas oro om otrygghet på allvar? Eller hur var det nu? ”Upplevd otrygghet” är inte desamma som faktisk brottsstatistik?”
Johnny Svedin, riksdagsledamot SD, tidigare gruppledare SD Nybro
Annons

Vi minns också att dåvarande centerpartistiska kommunalrådet inte tyckte detta var så anmärkningsvärt då det handlade om en ”upplevd otrygghet” och inte faktiskt brottsstatistik. Det var precis dessa ord som fick oss att reagera.

För även om faktisk brottsstatistiken säger en sak, så kan man som politiker och medmänniska aldrig förringa vad våra invånare upplever. Som ett exempel kan nämnas att om en person blivit utsatt för en grov misshandel av främmande män som hade en viss hudfärg eller viss klädsel. Kommer den personen förmodligen i framtiden om denna kategori av män ofta befinner sig ute känna otrygghet.

Eller om en tjej eller kvinna blivit utsatt för en våldtäkt och kan relatera detta till en viss typ av män, skulle då inte detta göra att hon upplever otrygghet när hon möter andra män som påminner om vad hon blivit utsatt för? För oss och våra partikamrater är det självklart att om man inte förstår detta anser vi att det är dags för en kurs i medmänsklighet.

När vi ändå är inne på ämnet sexualbrott. Sedan 2014 och framåt har sexualbrott ökat kraftigt, något som samtliga vänsterpartier inklusive centerpartiet förnekade in i det sista.

Enligt kommunens egna siffror förekommer våld i nära relationer oftare i Nybro kommun än genomsnittligt i Sverige. Detta är ingen nyhet då våld i nära relation varit över genomsnittet i riket sedan 2017.

Så vad har Center- och Socialdemokratiska politiker lyckats göra de senaste sex åren? För oss blir det talande när kommunens hållbarhetsstrategi uttalar sig i Barometern:

”Vad det beror på vet vi inte. Vi vet heller inte hur mörkertalet ser ut, eller om det är så att kvinnor i Nybro har större benägenhet att anmäla. Bara utifrån statistiken har vi just nu ingen anledning att tro att det är annorlunda i Nybro jämfört med andra kommuner. Det här är ett samhällsproblem som finns överallt”.

På något sätt känns är det ett slag i ansiktet på Nybros medborgare. Varför vet man inte? Problemet har funnits i många år. Sen att jämföra med andra kommuner lär knappast göra det lättare för personer som utsatts eller är oroade för våld i Nybro, mindre utsatta? Varför det ska vara så svårt att ta medborgarnas oro om otrygghet på allvar? Eller hur var det nu? ”Upplevd otrygghet” är inte desamma som faktisk brottsstatistik?

Vi Sverigedemokrater kommer alltid ta invånarnas känsla av otrygghet på allvar och tänker fortsätta komma med förslag att öka tryggheten i vår fina kommun.

Johnny Svedin, riksdagsledamot SD, tidigare gruppledare SD Nybro

Annons

Liza Holmkvarn, gruppledare SD Nybro

Göran Bågenholm, ordförande SD Nybro

Annons
Annons
Annons
Annons