Annons

Kommunen behöver inte bygga eller driva alla former av boende för äldre

Många av de äldre i Mörbylånga kommun vill så länge det går bo kvar hemma eller i den bygd där de många gånger levt hela livet.
Debatt • Publicerad 9 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mörbylånga-Alliansen slår ett slag för att ge äldre möjligheter att bo kvar på södra Öland, bland annat i Grönhögen.
Mörbylånga-Alliansen slår ett slag för att ge äldre möjligheter att bo kvar på södra Öland, bland annat i Grönhögen.Foto: Pia Olofsson

I dag är det inte möjligt för de som bor i Grönhögen, utan det närmaste särskilda boendet finns i Mörbylånga och närmaste trygghetsboende finns i Södra Möckleby. I dag är det tufft nog ekonomiskt för Mörbylånga kommun att hitta vägar till att bygga ett nytt särskilt boende för äldre i norra kommundelen. Att bygga ett på Sydöland saknar kommunen resurser för, nu.

Men kommunen behöver inte bygga eller driva alla former av boende för äldre. I norra kommundelen finns Wasa Seaside som är ett trygghetsboende och i Borgholms kommun har Bovieran etablerat sig. För det finns faktiskt företag som vill och vågar satsa på landsbygden. Bovieran finns exempelvis också på Hönö på Västkusten. Och Vardaga driver trygghetsboende på landsbygden i Östergötland.

”Folk vill bo kvar i 'byn', inte flytta till Mörbylånga.”
Debattörerna från Mörbylånga-Alliansen vill ge fler äldre att bo kvar på södra Öland.
Annons

Att få företag att satsa på landsbygden, såsom exempelvis på öar på Västkusten eller på den östgötska landsbygden, borde inte vara omöjligt på Öland heller. Ett senior- eller trygghetsboende som den som bygger och driver det väljer inriktningen på – dock gärna i samråd med kommunen och de boende i det tilltänkta området – vore intressant att undersöka förutsättningarna för i just Grönhögen.

För några år sedan skickade kommunen ut en förfrågan till de boende på Sydöland hur de vill bo i framtiden. Denna riktade sig dock främst till de allra äldsta samt frågan var om de vill flytta till något boende som finns i dag. Det snävar av svaren. Folk vill bo kvar i ”byn”, inte flytta till Mörbylånga. Många i Grönhögen vill inte ens flytta till Södra Möckleby, trots det nya trygghetsboendet vid Alungården.

Mörbylånga-Alliansen vill därför att kommunens näringslivsenhet, inte socialförvaltningen, lägger upp en plan och kontaktar sedan olika bygg- och vårdföretag liksom även lokala byggare för att inventera intresset av att etablera någon form av senior- eller trygghetsboende i Grönhögen – som alltså ska byggas och drivas på kommersiella grunder av någon annan än Mörbylånga kommun.

Carl Dahlin (M)

Eva Folkesdotter Paradis (M)

Nathalia Johansson (KD)

Monika Johansson (KD)

May-Britt Landin (L)

Mörbylånga-Alliansen

Annons
Annons
Annons
Annons