Annons

”Kavla upp ärmarna och börja jobba”

EU-valet
Varje dag träffar jag lantbrukare i mitt jobb som sliter hårt för att producera bra och hållbar mat till oss konsumenter. Men ärligt talat är dagens situation rent ut sagt korkad.
Debatt • Publicerad 6 juni 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Idag importeras mat som vi med våra djurskyddslagar aldrig skulle vare sig vilja eller på lagligt sätt få producera i Sverige.”
”Idag importeras mat som vi med våra djurskyddslagar aldrig skulle vare sig vilja eller på lagligt sätt få producera i Sverige.”Foto: Annelie Henrysson

Idag importeras mat som vi med våra djurskyddslagar aldrig skulle vare sig vilja eller på lagligt sätt få producera i Sverige. Det måste få ett slut! Sveriges lantbrukare och matproducenter måste få bättre villkor och det genom att höja standarden och kraven likt våra djurskyddsregler i hela EU.

Centerpartiet har slitit hårt för att höja djurskyddet i EU och minska antibiotikaanvändningen inom EU. Vi har kommit en bit på vägen, men mer behöver göras och därför behöver vi ett starkt Centerparti i Bryssel.

Annons

Centerpartiet vill ha ett bättre skydd för Europas djur. Vi vill se en sammanhållen djurskyddslagstiftning på EU-nivå. Som gäller alla. Som ger samma höga nivå av skydd och välfärd för våra djur, oavsett vilket EU-land de lever i.

Detta vill jag göra för att djuren ska får det bättre och att det skulle resultera i rättvisare konkurrens för lantbrukarna. Men, en lag gör ingen skillnad om den inte följs. Vi vill också se skarpare kontroller från EU:s sida, så att djuren verkligen får det bättre.

Det spelar roll vem som representerar oss i Europaparlamentet. Det är mycket som står på spel. Därför är just din röst viktigare än på väldigt länge. Jag vill se ett Europa som håller ihop, ett Europa som vågar ta på sig ledartröjan i klimatomställningen, sätter ner foten och stramar åt djurskyddet men som också påminner medlemsländerna om varför vårt fredsprojekt är värt att kämpa för.

Vi får aldrig glömma att samarbete och handel mellan länder gynnar oss alla. Tillsammans håller vi gränsen mot Putin och stöttar Ukraina!

Valet till Europaparlamentet är bara dagar borta nu. Klimatet, miljön, sund och säker mat, och att vi ska ha ett bra djurskydd, det är de frågor vi fokuserar på. Jag vill fortsätta kunna vara en del i den gröna omställningen och då behöver vi på EU-nivå gå före och vara modiga i våra politiska beslut. Vi i Centerpartiet vill förändra Europa till det bättre och vi vet hur man får saker och ting gjorda.

Koppla matfrågan till totalförsvaret, det handlar faktiskt om sunt bondförnuft. Utan livsmedelsproducenter stannat inte bara Sverige och EU, vi skulle blir ännu mer sårbara. Nu handlar det om att peka ut en grönare färdriktning, kavla upp ärmarna och börja jobba.

Patrik Davidsson (C), fruktsamhetsrådgivare och kandidat till EU-parlamentet

Annons
Annons
Annons
Annons