GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sjukvård

”Kanske i framtiden – regionledningen sjukvårdens ”Hitte-På-Enhet”

”(Ring, ring)
– Välkommen till Länssjukhuset, du talar med Sputnik
– Ja hej, jag tänkte besöka min mor som är inlagd på sjukhuset, kan du hjälpa mig med vilken avdelning hon hamnat på
– Avdelning……några sådana finns inte längre!
–Va”
Debatt • Publicerad 21 november 2022 • Uppdaterad 21 november 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det konstaterades att administrationen har tillvuxit så mycket att man behöver mer plats på sjukhuset. Många så kallade ”avdelningar” har avskaffats.”
"Det konstaterades att administrationen har tillvuxit så mycket att man behöver mer plats på sjukhuset. Många så kallade ”avdelningar” har avskaffats.”Foto: Urban Nilsson

– Jo vi har gjort en omorganisation, en ganska omfattande sådan faktiskt. Det har varit ett konsultföretag inne och vi har drivit processer nu i 6 månader. Det konstaterades att administrationen har tillvuxit så mycket att man behöver mer plats på sjukhuset. Många så kallade ”avdelningar” har avskaffats.

– Va?

Erik Lexne, Leg läkare.
Erik Lexne, Leg läkare.Foto: Anders Johansson

–Jo vi behövde effektivisera. Det visar sig att verksamheterna, det vill säga kirurgen, medicin, ortopeden med flera hinner inte med de förändringar som administrationen ålägger dem. Något radikalt måste göras så att klinikerna verkligen förstod allvaret. Som ett första steg bytte Regionledningen namn till HPE.

–HPE?

– Ja det är en förkortning som står för ”Hitte-På-Enheten”. Konsulterna hävdade att en enhet alltid skall ha ett namn som beskriver vad man gör. ”Regionledningen” kändes så förlegat och beskriver inte vad man gör. Ganska bra eller vad säger du?

– Ja….jag vet inte….Jag tänkte hälsa på min mor……

– asså…..nå hon kanske inte ens är på sjukhuset. Hon kanske inte kom längre än till STPV-enheten.

– STPV-enheten?

-Ja akuten har bytt namn i enlighet med konsulternas förslag. Heter numera STPV-enheten det vill säga ”Skicka-Till-PrimärVården”.

– Men hon hade ju andnöd….

– Ja men efter vår stora effektivisering har vi inte så mycket plats för patienter. För att kunna hantera detta har vi döpt om det som tidigare kallades vårdplatser till hållplatser. För att kunna hantera alla patienter som söker på sjukhuset har vi vänt på flödet. Alla kan ju inte ha allvarlig sjukdom, eller hur! Så nu har vi gjort ett snabbspår tillbaka ut i primärvården. Det kallas FV som står för FarVäl!

– Hållplatser?

– Ja det är HPEs förslag i enlighet med konsulternas analyser. Namngiv så att man förstår vad det handlar om. Alla vet att om man står på en hållplats så händer ingenting, ingenting, ingenting men så plötsligt – blir man remitterad till primärvården på ett snabbspår. Sjukhuset har en stor stolthet i att detta har våra egna HP-medarbetare själva kommit på. Det ligger också i linje med samhället i övrigt hållplats – hållbart, fattar du?

– Men är hon ut remitterad till primärvården då menar du?

– Ja kanske det. Har hört att HPE startat ett stort projekt i konsulternas anda som heter ”Nära Vård”. Låter bra va? Först ägnades en längre tid till att tillsammans med konsulterna komma fram till vad som skall menas med Nära Vård. Efter flera konferenser har man kommit fram till att ”Nära vård” betyder att man är nära vård men inte är där. Enorma kostnadsbesparingar på vårdpersonal eftersom de endast behöver vara nära. Det ger ekonomiskt utrymme till fler HP-medarbetare som kan lägga projekt till primärvården när de inte behöver ta hand om patienter. Bra va?

– Hrrm….

– Jamen vänta lite. Det kommer mera. För att kunna förbättra primärvården på ett mera radikalt vis, precis som på sjukhuset i stort, har HPE nu lanserat projektet IRL.

– In real life?

– Ja det kunde du tro! Nej IRL står för Interaktiv-Rask-Lösning. Det är ett samlingskoncept för en total digitalisering av vården. Det skall ske med hjälp av Avatarer. Tanken är att alla patienter får en egen Avatar som läggs upp i databas. Eftersom de flesta patienter googlar fram sina sjukdomar kan de lätt ladda upp Avataren med symptom. Om Avataren sedan uppvisar sjukdom så kan en subspecialiserad HP-medarbetare helt enkelt digitalt bota Avataren med hjälp av en googledatabas.

–Jamen, att Avataren blir frisk betyder väl inte att patienten blivit frisk….

– Nä det problemet är inte riktigt löst ännu. Men konsulterna är hoppfulla och HPE arbetar intensivt med problemet. Men att Avataren blir frisk är ändå ett steg på vägen tycker du inte? Det tycker i alla fall HPE och ET.

– ET?

– a, du anar inte hur smarta konsulterna har varit. I enlighet med normen att enheter skall heta något som representerar innehållet har nu SKR bytt namn till ET det vill säga ”ElfenbensTornet”.

– Jag måste säga att jag hänger inte riktigt med här. Vet du var min mor är eller inte?

– Jo det skall jag kunna ta reda på. Vad heter hennes Avatar?

Erik Lexne, Leg läkare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.