Annons

”Kalmarhems hyreskrav är extremt opassande”

Hyresförhandling
”För en månad sedan publicerade Hyresgästföreningen ett öppet brev i Barometern till styrelsen för Kalmarhem”
Debatt • Publicerad 12 november 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
" Pandemin har inneburit stora påfrestningar på både samhällsekonomin och privatekonomin.”
" Pandemin har inneburit stora påfrestningar på både samhällsekonomin och privatekonomin.”Foto: Johanna Eriksson

En rak fråga ställdes: Tänker ni ta ert ansvar för hyresgästerna? Trots att det gått över en månad har inget svar kommit. Vi är mycket besvikna över att politikerna i Kalmarhems styrelse inte bemödat sig att svara på brevet. Framförallt är vi besvikna på Kalmarhems ordförande Roger Holmberg (S) som har ett större ansvar. Att politikerna inte vill svara på brevet tyder på att de inte tar hyresgästernas oro på allvar.

Efter att det öppna brevet publicerades har Kalmarhem till och med presenterat ett yrkande på en hyreshöjning på 4,1 procent. Det hade räknats som ett relativt högt yrkande ett vanligt år, men detta år kan det enkelt ses som både extremt högt och extremt opassande. Pandemin har inneburit stora påfrestningar på både samhällsekonomin och privatekonomin. Det handlar om högre arbetslöshet, varsel och permitteringar, negativ BNP och uteblivna höjningar av löner med mera.

Annons

Det höga yrkandet mitt under krisen tyder på att Kalmarhem inte vill ta sitt ansvar gentemot sina hyresgäster. Kalmarhem är trots allt kommunens egna bostadsbolag. De ska visserligen bedriva affärsmässig verksamhet, men de har även ett annat allmännyttigt syfte. Detta verkar Kalmarhems styrelse helt ha glömt bort. Det är svårt att tolka det extrema kravet på hyreshöjningar mitt under pågående kris på något annat vis.

Hyresgästföreningen möter många hyresgäster som är oroliga för hur man ska klara av att betala sin hyra och i förlängningen för om man kommer kunna bo kvar i sitt hem.

Vi vet att politikerna kan lyssna på kommuninvånarnas åsikter. Den senaste tiden har kommunalråd Johan Persson (S) varit mycket tydlig med sina åsikter kring ärendena om odlingslotter i Kalmar. Politikerna lyssnar med andra ord faktiskt på debatten och kan komma med inspel om de vill.

Nu verkar det dock som att frågan om Kalmarhems hyresgäster inte är lika viktig som till exempel frågan om odlingslotterna. Det är mycket märkligt att ingen politiker ens kan svara på vårt brev eller visa något som helst intresse för hyresgästernas oro. Det är trots allt människors hem det handlar om.

Barbro Englund, ordförande Hyresgästföreningen Kalmar-Torsås-Öland

Annons
Annons
Annons
Annons