Annons

"Kalmaralliansen vill leda Kalmar”

Kommunpolitik i Kalmar. Replik på artikel om makten i kommunen, publicerad 24 juni.
”Det är väl ändå märkligt att vänstermajoritetens enda strategi tycks vara att gå till val på att måla upp nidbilder av oppositionen och till varje pris undvika diskussion om sakfrågorna. Kalmar är på väg åt fel håll och väljarna förtjänar bättre svar.”
Debatt • Publicerad 1 juli 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"På valdagen är det upp till Kalmarborna att avgöra om de vill fortsätta i samma nednötta hjulspår.”Foto: Arkivbild

Vi i Kalmaralliansen är tydliga med vad vi vill och har flera gånger understrukit att vi är redo att leda Kalmar efter valet. Vårt alternativ är tydligt: M, L, KD.

Vi är tre unika partier med olika ideologier och tyngdpunkt. Men vi delar bilden av vilka de stora utmaningarna är i vår kommun och att det krävs ett maktskifte för att få ordning på dessa. Vi har gjort ett rejält förarbete och tagit fram omfattande program för trygghet, företagande, arbetsmarknad, omsorg, skola med mera.

Annons

Trygghetsarbetet är centralt i vår gemensamma vision. För att öka tryggheten i Kalmar behövs en ökad närvaro av polis och ordningsvakter, men det räcker inte med det. Det behövs även ett långsiktigt förebyggande arbete som involverar såväl skola, socialtjänst som föräldrar. Vi hade önskat att vänstermajoriteten åtminstone insett att ordningsvakterna borde arbeta trygghetsförebyggande istället för att som nu lappa bilar.

Vänstermajoriteten har suttit vid makten för länge och Kalmar förtjänar en förändring. Vi låter inte prestige leda till att vi sopar problem och utmaningar under mattan. Vi kommer prata med alla partier. Där vi tycker lika måste man kunna samverka, allt annat blir tramsigt och odemokratiskt. Ja, vi kommer t.o.m. inkludera och lyssna på S, V, MP, C och SD. Socialdemokraterna har ju tydligt visat Sverige att de kan tänka sig att ändra uppfattning och värderingar för att behålla makten. Vi kommer däremot aldrig ge vika i vår värdegrund för att göra detsamma.

Vänstermajoritetens artikel sänder dock en viktig signal till väljarna: att Centerpartiet väljer att styra ihop med Vänsterpartiet trots att det finns chans till ett borgerligt styre. Trots att V är Sveriges postkommunistiska parti som genom sin existens haft en minst sagt komplicerad relation till det här med demokrati. Som avskyr valfrihet och allt vad privat företagande heter. Men det oroar tydligen inte Centerpartiet i Kalmar. Men vad säger deras väljare?

På valdagen är det upp till Kalmarborna att avgöra om de vill fortsätta i samma nednötta hjulspår vänsterut – som lett oss dit vi är idag med en ökad otrygghet – eller om de vill räta upp kursen. Vi ber därför om väljarnas förtroende att tillsammans med kommunens medarbetare skapa det Kalmar som väljarna förtjänar. En röst på Kalmaralliansen är en röst för det nya Kalmar!

Hanne Lindqvist (M)

Lotta Wahlmino (L)

Christopher Dywik (KD)

Annons
Annons
Annons
Annons