Annons

”Kalmar går framåt trots corona”

Kommunpolitik i Kalmar
”Det är lätt att bli dyster i dessa tider. Pandemin har under det senaste halvåret slagit klorna i vårt samhälle. Företag drabbas, arbetslösheten stiger och världsekonomin gungar.”
Debatt • Publicerad 1 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Pandemin är långt ifrån över men vi i Kalmar har klarat oss relativt väl tack vare ett enormt arbete från många medarbetare.”
"Pandemin är långt ifrån över men vi i Kalmar har klarat oss relativt väl tack vare ett enormt arbete från många medarbetare.”Foto: Paul Madej

Även i Kalmar har personer blivit sjuka och också avlidit av Corona.

Nu gäller det att vi alla gör vad vi kan för att begränsa smittspridningen och skydda människor. Men vi behöver också gemensamt möta de svåra utmaningar som vi står inför. Ett särskilt ansvar vilar på politiken och dess olika företrädare. Populism, hat och motsättningar får inte bli svaret när tiderna är svåra. Det räcker med att se på tonläget i USA för att inse hur ett samhälle kan brytas sönder.

Annons

Därför är jag glad över att vi i Kalmar har ett gott samarbets- och samtalsklimat mellan partiernas främsta företrädare. Sedan pandemin startade har vi haft regelbundna överläggningar för att informera varandra. Men vi har också kunnat samlas i handling när det gäller åtgärder för att hantera pandemins effekter. Bland mycket annat har det handlat om satsningar på föreningslivet, luncher för gymnasieelever, satsning på kultursektorn genom Kalmar live, gratis parkering och markupplåtelser.

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.Foto: Paul Madej
”Ett särskilt ansvar vilar på politiken och dess olika företrädare. Populism, hat och motsättningar får inte bli svaret när tiderna är svåra.”
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Jag är också glad och stolt över de insatser som gjorts inom äldreomsorgen och serviceförvaltningen. Det har handlat om allt från ett särskilt boende för covid-19 och ett särskilt team inom hemtjänsten. Allt för att isolera och minska smittspridningen. Serviceförvaltningen har arbetat stenhårt med extra lokalvård och inköp av skyddsutrustning. Pandemin är långt ifrån över men vi i Kalmar har klarat oss relativt väl tack vare ett enormt arbete från många medarbetare.

I en nyligen presenterad rapport från konsultföretaget WSP så har man granskat landets kommuner när det gäller robusthet att möta kriser. Vi hamnar på plats 16 av 290 kommuner. Högst placering i vår region och högst bland våra jämförelsekommuner.

Det är lätt att tro att allt är dystert. Så är det inte. Kalmar har hittills klarat krisen hyggligt - även om vi måste vara ödmjuka inför de svårigheter som återstår. Ekonomin är ansträngd men i ordning. Det är min förhoppning att vi, till skillnad mot många andra kommuner, ska klara lågkonjunkturen utan stora besparingar i vård, skola samt omsorg om barn och gamla. Vi har precis passerat 70 000 invånare. Jämför vi med samma vecka i år med samma vecka förra året så har vi ökat med över 10 00 nya invånare.

Människor flyttar till Kalmar eftersom det är attraktivt att bo här. Självklart finns det också ett tydligt samband med att bostadsproduktionen är hög. Under många år var bostadsbristen ett av våra största tillväxthinder. Hittills i år har det färdigställts 900 hundra bostäder. Hyresrätter, bostadsrätter, villor och radhus.

I veckan presenterade Dagens Samhälle sin ranking över vilka kommuner som är bäst på att arbeta för Agenda 2030. Mätningen baserar sig på över 50 olika områden och handlar om allt från sysselsättning och barnfattigdom till hållbarhetsarbete. Kalmar är bäst i sin kategori av kommuner.

I övriga Sverige har arbetslösheten stigit kraftigt. I Kalmar marginellt. Vi ligger med god marginal lägst i arbetslöshet bland de kommuner vi brukar jämföra oss med.

Just nu pågår byggnation av Tallhagsskolan, vård- och omsorgsboende på Karlssons äng, ishall och Kulturcentrum. En ny simhall och ett nytt reningsverk är på gång. Parallellt med detta pågår arbetet med att ta fram en ny översiktsplan med fokus på livskvalité. Vi investerar hårt i att bygga ut fiber till 2 400 hushåll på landsbygden som på marknadsmässiga villkor inte hade fått det annars.

I dessa tider kanske det uppfattas som skrytsamt och övermodigt att påstå att det, trots allt, går rätt bra för Kalmar. Men sett till hur utvecklingen ser ut just nu, samt de stora nya investeringar, både offentliga och privata, som ligger framför oss finns det skäl att inte vara alltför dyster inför framtiden. Snarare är jag, de dystra tiderna till trots, ödmjukt hoppfull och optimistisk. Kalmar går framåt trots pandemin.

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Annons
Annons
Annons
Annons