Annons

Kalmar behöver en ny syn på vem som har kompetens

Många företag och arbetsgivare i Kalmar har svårt att rekrytera. Samtidigt visar ny statistik från Arbetsförmedlingen att 1391 personer med funktionsnedsättning i länet är utestängda från arbetsmarknaden. Det behövs en ny syn på vem som har kompetens.
Debatt • Publicerad 10 juli 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arkiv 2011
 Samhall, logga, logotype.
Foto:  / Handout / kod 10500
**OBLIGATORISK BYLINE**
**Endast för redaktionell användning. Bilden kommer från en extern källa och distribueras i sin ursprungliga form som en service till våra abonnenter**
Arkiv 2011 Samhall, logga, logotype. Foto: / Handout / kod 10500 **OBLIGATORISK BYLINE** **Endast för redaktionell användning. Bilden kommer från en extern källa och distribueras i sin ursprungliga form som en service till våra abonnenter**Foto: SAMHALL

Hur kommer det sig att mer än varannan person med funktionsnedsättning i Sverige saknar ett jobb att gå till? Bara i Kalmar län är siffran 1391, enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen. Samtidigt har många företag och arbetsgivare ett stort behov av arbetskraft.

Företagares rekryteringsbehov och bristen på jobb för människor med funktionsnedsättning är ett gap som innebär stora kostnader och negativa effekter, både för individen och för samhället.

Annons

För den enskilde som inte är en del av en jobbgemenskap, inte tjänar pengar och riskerar att hamna utanför samhället. För företag som inte hittar rätt kompetens, och för samhället som lämnas med stora kostnader för försörjningsstöd och psykisk ohälsa.

Att det saknas yrkeskunnande och kompetens hos personer med funktionsnedsättning vet vi inte stämmer. I Kalmar län jobbar 510 Samhallmedarbetare med alltifrån fastighetsskötsel och montering till tvätteri och lokalvård.

”Fler behöver öppna upp och modernisera sin syn på vem som har kompetens.”
Debattörerna från Samhall vill se förändring.

Vi är del av lösningen, men givet hur många personer med funktionsnedsättning som i dag utestängs från arbetsmarknaden, behöver fler öppna upp och modernisera sin syn på vem som har kompetens.

Det finns många saker som företag kan göra för att öka inkluderingen. Tre konkreta exempel är:

1) Kartlägg hur ni rekryterar. Analysera urvalsprocesser och på vilka grunder ni väljer bort kandidater.

2) Ta del av kunskap. Många organisationer, forskare och framför allt personer med funktionsnedsättning har stor kunskap om arbetslivet och hur arbetsplatser kan bli mer tillgängliga.

3) Det finns ekonomiska stöd för hjälpmedel och anpassningar för företag som inkluderar personer med funktionsnedsättning. Kontakta Arbetsförmedlingen och ta reda hur ni kan använda de lönestöd och bidrag som finns.

Det allra viktigaste är dock inte hur ni börjar – utan att ni börjar.

Det behövs en ny syn på vem som har kompetens, i Sverige och i Kalmar län. Tillsammans kan vi skapa ett samhälle där alla har en plats – det vinner alla på.

Sara Revell Ford, vd Samhall

Peter Boklund, distriktschef Samhall

Annons
Annons
Annons
Annons