Annons

"Jämställdhet och jämlikhet”

Jämställdhet”Det är viktigt att alla i ett demokratiskt samhälle känner att dom hör hemma där och att alla är lika uppskattade oavsett vad dom har för bakgrund eller varifrån dom kommer, vad dom har för språk, religion, könsidentitet eller sexuell läggning.”
Debatt • Publicerad 7 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi vill att alla som fyller 65 skall få gratis busskort.”
"Vi vill att alla som fyller 65 skall få gratis busskort.”Foto: Héctor Barajas

Vi måste se till att både flyktingar och invandrare får den hjälp som dom behöver för att snabbt anpassa sig effektivt i samhället. Tyvärr har vi som samhälle brustit där. Vi måste ge alla som kommer till vårt land för att stanna, en bra introduktion till vårt samhälle och erbjuda den bästa svenskundervisningen. Jag tror att dom allra flesta är tacksamma över att få bra information och undervisning för att så snabbt som möjligt förstå och kunna komma in i samhället.

Högre löner till lågavlönad vårdpersonal!

Annons

Det plågar mig oerhört när jag läser om att sjukhuspersonal säger upp sig från sin anställning på grund av stress och omöjlig arbetssituation för att sedan gå till ett bemanningsföretag. Vi i Vänsterpartiet vill att personalen skall ges förtroendet att själva påverka och ha inflytande över sin arbetsmiljö. Jag är inte någon matematiker men om man räknar vad det kostar att hyra in sjukhuspersonal så måste det vara billigare att betala högre löner och/eller ändra arbetssätt, till och med gå ner i tid till 6 timmars dag. Det tror jag skulle uppmuntra personalen och skapa den arbetsro och trivsel som alla vill ha och strävar efter.

Klimatbiljett i kollektivtrafiken!

Nu har vi provat piskan i många år och inte kommit särskilt långt med att locka folk till kollektivtrafiken så nu tycker vi att det är dags att ta fram moroten.

Vi i Vänsterpartiet tycker att ett årskort som kostar 10 kronor om dagen 3 650 kronor om året skulle kunna vara en bra lösning. Vi är övertygade om att folk skulle resa mera med kollektivtrafiken om detta skulle bli verklighet. Tyvärr är vi ganska vana vid att majoriteten ser problem och hinder i stället för möjligheter och vill få oss att tro att detta kommer att bli fruktansvärt dyrt och omöjligt att genomföra.

Men med klimatbiljett skulle fler resa och det kostar lika mycket att köra med bussen om det är 5 eller 20 passagerare i och som ren miljöbonus kan man tänka sig att fler låter bilen stå hemma. Vi tror att både klimatet, Kalmar länstrafik och alla resenärer kommer att tjäna på detta i långa loppet.

Gratis busskort för alla över 65 år!

Vi vill att alla som fyller 65 skall få gratis busskort. Det finns redan kommuner som bjuder sina pensionärer på bussresan och det har blivit en succé för både pensionärerna, kommunerna och miljön.

Fri tandvård för alla över 75 år!

Som alla vet är det tänderna som fattiga pensionärer sparar mest på, det är ingen hemlighet att om man har låg pension prioriterar man inte att gå till tandläkare. En pensionär vill helst använda sina pengar på något roligt som sina barnbarn, eller annat nöje ifall man får något över.

Gylfi Saemundsson (V), Pensionärsrådet i region Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons