Annons

”Jag älskar vår svenska kultur! Gör du?”

Slutreplik till Anders Elfström i debatt om kulturpolitik, tidigare inlägg i Barometern den 10 och 18 januari.
Anders Elfström, det var sorgligt att läsa din replik på min debattartikel, för meningen med den var att ungdomar skulle upptäcka att vår kultur är något fint, något att vara stolt över.
Debatt • Publicerad 26 januari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att vara stolt över sin egen kultur betyder inte att man ser ner på andras.”
”Att vara stolt över sin egen kultur betyder inte att man ser ner på andras.”Foto: Mattias Ahlm

Tydligen så trampade jag på en öm tå när jag skrev att jag är stolt över vår kultur. Att jag dessutom är ungsvensk verkar ha retat upp dig till den grad att du skrev ihop en replik. Bra, för det är precis det som debattartiklar handlar om, att väcka tankar och känslor.

För mig är det till exempel viktigt att värna våra traditioner som vi alltid har gjort förr. Det är de som skapar sammanhållning i samhället, ung som gammal kan känna igen sig och uppleva gemenskapen.

Annons

Många skolor idag slår inte vakt om våra traditioner. Jag vill att vi åter högtidligt ska tåga klassvis till kyrkan vid skolavslutningen och sjunga “Den blomstertid nu kommer” istället för att sjunga poplåtar med engelsk text i någon själlös samlingslokal.

Traditionen med Luciatåg ska få vara som den var förr, med en kvinnlig Lucia och tärnor, med pepparkaksgubbar, tomtenissar och stjärngossar. Det lyser upp vintermörkret och sprider glädje och skönsång för alla åldrar. Detta är bara några exempel på traditioner som snart riskerar att vara blott minnen från förr.

Att vara stolt över sin egen kultur betyder inte att man ser ner på andras, utan jag tycker att man ska respektera dem för att de är speciella på sina egna sätt. Jag är också nyfiken på andra kulturer men då åker jag gärna dit för att utforska dem. Det är så äkta kulturutbyte uppstår, spontant och av eget intresse. Folk från många andra länder är stolta över sina egna kulturer och det ska vi också vara. Jag älskar vår svenska kultur! Gör du?

Simon Kirchberg, Ungsvenskarna Torsås

Annons
Annons
Annons
Annons