Annons

"Integrationspolitiken måste fokusera på kvinnorna”

Integration
”Vi liberaler har lett kampen för svenska kvinnors rättigheter i över hundra år. Vi har tagit kampen mot patriarkala strukturer, fått bort sambeskattning, kämpat för kvinnors rösträtt, rätten till abort, slagits för pappamånader i föräldraförsäkringen och mycket mer.”
Debatt • Publicerad 2 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Jobbstatistiken talar sitt tydliga språk – det är framförallt kvinnor med bakgrund i Asien och Mellanöstern som är arbetslösa i Sverige idag.”
"Jobbstatistiken talar sitt tydliga språk – det är framförallt kvinnor med bakgrund i Asien och Mellanöstern som är arbetslösa i Sverige idag.”Foto: Agnes Eskilsson

Men inte tillräckligt har gjorts för kvinnor som har flyttat till Sverige.

De största förlorarna på integrationspolitiken är kvinnor med utländsk bakgrund. Jobbstatistiken talar sitt tydliga språk – det är framförallt kvinnor med bakgrund i Asien och Mellanöstern som är arbetslösa i Sverige idag.

Annons

Vi liberaler vill se en liberal borgerlig regeringen efter valet 2022 som sätter kvinnliga migranters frihet i fokus. Vi måste bygga upp en förväntan på att kvinnan ska lära sig svenska, utbilda sig och skaffa ett jobb. Vi har tagit fram ”Förortslyftet”, en nationell plan för att vända på utvecklingen i Sverige.

Därför föreslår vi bland annat:

1. Öronmärkta månader i föräldraförsäkring även på grundnivå. En tredjedel av nyanlända män som får barn tar inte ut någon föräldrapenning alls, jämfört med sju procent av inrikes födda pappor. Pappamånader, denna centrala liberala jämställdhetsreform, måste gälla alla.

2. Reformera flerbarnstillägget. Dagens flerbarnstillägg är en kvinnofälla som uppmuntrar tätt barnafödande. Ersättningsnivåernas utformning bör utredas och reformeras på ett sätt som uppmuntrar jämställdhet och arbete.

3. Ett mer individualiserat och jämställt försörjningsstöd. Dagens hushållsbaserade försörjningsstöd har blivit en kvinnofälla som i många situationer skapar marginaleffekter till arbete för den vuxne i ett hushåll som i utgångsläget arbetar minst.

4. Barnen ska utvecklas i förskolan så kvinnor kan arbeta eller studera. Språket är grunden en lyckad integration. Vi vill se en snabbare väg in i det svenska språket genom förslag som obligatorisk språkförskola.

Sverige behöver Liberalernas feministiska integrationspolitik om vi ska bryta utanförskapet. I valet 2022 ställs Socialdemokraternas integrationspolitik med fokus på bidrag mot Liberalernas arbetslinje som fokuserar på kvinnors integration.

Johanna Wyckman (L), ordförande Kalmar län.

Robert Hannah (L), integrationspolitisk talesperson och riksdagsledamot.

Annons
Annons
Annons
Annons