Integration och tillväxt

Den 5 juni 2013 tog vi steget från ord till handling.
Kalmar läns integrationsstrategi är nu undertecknad av 26 olika aktörer från länet.
Debatt • Publicerad 12 juni 2013

Det är länets samtliga kommunstyrelseordförande, chefer för myndigheter och andra organisationer som har skrivit under. Strategin är resultatet av ett gemensamt arbete genom dialog och remisser. Tack vare ett stort engagemang har vi nu nått en gemensam strategi för en god integration i vårt län.

Tidigare har det funnits en regional överenskommelse, som skrevs 2005, reviderades 2007. Sedan dess har mycket hänt med en ny etableringsreform som har inneburit ändrade ansvarsområden, och nya uppdrag.  En annan förändring är antalet samverkansparter som 2007 var 7 och idag är vi 26 aktörer.

Strategin innehåller tre delar. Ett huvuddokument samt två bilagor:

# ett tiopunktsprogram med förslag på aktiviteter under 2013-2016.

# en förteckning över respektive aktörs arbete och uppdrag.

Samlat har nu länet prioriterat hur arbetet med integration ska ske. Tillgång till arbete och språk är det som prioriterades högst av alla parter i strategin. Det är bra med en tydlig prioritering för det är då vi kan nå våra mål.

Med en gemensam arbetsgrupp, de nätverk som finns och de kontaktytor som vårt gemensamma arbete kommer att skapa har vi möjlighet att lyfta fram de områden där vi genom ett gott samarbete bättre kan tillvarata utrikesfödda som en resurs. För 375 år sedan var det vi från Smålandskusten som var en resurs för Amerika, då åkte vi med fartyget Kalmar Nyckel till Delaware området. Nu kommer nyanlända till oss som en resurs.

Kalmar läns framtida utmaningar, med vikande befolkningsmängd och generationsväxling på arbetsmarknaden, innebär att vi behöver bli bättre på att ta tillvara alla nya länsinvånare. Tillsammans kan vi arbeta attitydförändrande, medvetandegöra fördomar, men framförallt lyfta den kunskap och erfarenhet som utrikesfödda bidrar med. Gemensamt skapar vi då förutsättningar för fler utrikesfödda att vilja komma till och stanna i Kalmar län.

Min önskan är att integrationsstrategin ska leda till att synliggöra alla utrikesfödda som en resurs för Kalmar läns framtid och utveckling.

 Stefan Carlsson , landshövding Kalmar län

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.