Annons

“Inte alls tid att lägga ned Högsby kommun”

Replik på debattinlägg om Högsby kommun, publicerat 2 februari.
Liberalernas Jonathan Lilja och Keenyah Graveran hävdar i sin debattartikel att det är hög tid att lägga ner Högsby kommun. Vi skulle vilja hävda det motsatta!
Debatt • Publicerad 8 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Framtiden för oss små kommuner är mer samverkan inom områden med skalfördelar.”
”Framtiden för oss små kommuner är mer samverkan inom områden med skalfördelar.”Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Vi skulle vilja hävda det motsatta! Små landsbygdskommuner är en förutsättning för en levande lands- och glesbygd. Vad skulle hända med skolorna i våra ytterområden samt även äldreboenden om vi gick samman till en större kommun?

Större kommun större ekonomisk styrka som debattörerna hävdar är ju en sanning med modifikation. Investeringarna ska då ske inom hela denna tilltänkta “storkommuns” område och då blir defakto hela Högsby kommun ett ytterområde.

Annons

De demokratiska besluten lyfts även längre ifrån våra medborgare vid en sammanslagning och deras inflytande i de politiska besluten minskar, hela valmanskåren i Högsby kommun skulle då motsvara ungefär 10% av de röstberättigade vid en sammanslagning.

Framtiden för oss små kommuner är mer samverkan inom områden med skalfördelar. Samarbetet med Hultsfred inom den tekniska verksamheten har tjänat oss väl under åren och nya samarbeten kommer säkert göra det samma.

Samarbetens fördelar visar sig av att även större kommuner ofta har samarbeten framförallt inom bland annat renhållning/avfall och räddningstjänst. Det är områden med självklara skalfördelar. Vi Kristdemokrater tror på att beslut ska tas så nära berörda människor som möjligt, en kommunsammanslagning får motsatt effekt.

Rasmus Evertsson (KD), Långemåla

Carl-Wiktor Svensson (KD), regionråd med ansvar för regional utveckling

Annons
Annons
Annons
Annons