GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Ingen partipolitik i Svenska kyrkan”

Kyrkovalet
Det är kyrkoval 19 september och totalt 11 grupper ställer upp i valet till stiftsfullmäktige i Växjö stift. Av dessa är sex politiska partigrupper, nämligen S, C, KD, MP, SD och V. Övriga fem är partipolitiskt obundna nomineringsgrupper.
"Det är närheten och tillgängligheten för alla som är Svenska kyrkans storhet.”
"Det är närheten och tillgängligheten för alla som är Svenska kyrkans storhet.”
Foto: Arkivbild
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Svenska kyrkan upphörde att vara statskyrka år 2000. Kyrkan blev ett fristående trossamfund, men trots detta anser sex politiska partier att kyrkans beslutande organ är ett lämpligt partipolitiskt forum. Att dela tro och andlig gemenskap ska inte förutsätta partibok, anser vi tre kandidater för Borgerligt alternativ.

Borgerligt alternativ är en kyrklig nomineringsgrupp med tydliga allmänborgerliga värderingar som främst har bäring på kyrkans styrning, organisation och ekonomi. Våra åsikter vilar på egen värdegrund utan partipolitiska kopplingar.

Ska kyrkan i framtiden vara en bred folkkyrka som överbryggar skillnader snarare än intar politiska positioner, behöver Svenska kyrkan fokusera på sina grundläggande uppgifter: Gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Det är närheten och tillgängligheten för alla som är Svenska kyrkans storhet. Därför är det viktigt hur vårt gemensamma arv och kyrkans framtid förvaltas och utvecklas.

Därför handlar Borgerligt alternativs kärnbudskap i kyrkovalet 2021 om att fortsätta att kämpa för en folk(ligare)kyrka som satsar på församlingarna och gudstjänstlivet för att motverka byråkrati och centralisering, som satsar på barn och unga genom dop och konfirmation, som satsar på volontärer och diakoni för att bryta ensamhet och psykisk ohälsa och som satsar på kyrkomusik och kulturarv genom välkomnande öppna kyrkor.

För detta söker vi, kandidater för Borgerligt alternativ, ditt förtroende i kommande kyrkoval.

Svante Erlandsson, kandidat till stiftsfullmäktige, Kalmar län

Bert-Åke Näslund, kandidat till stiftsfullmäktige, Jönköpings län

Agneta Nordlund, kandidat till stiftsfullmäktige, Kronobergs län

Läs mer