Annons

Inför ett förbud mot tiggeri i Oskarshamn

Tiggeri
Publicerad 9 januari 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det organiserade tiggeriet har blivit etablerat i Sverige och manifesterar sig nog på ett eller annat sätt i de flesta av landets kommuner. För många medborgare har det blivit en permanent del av stadsbilden och många ställer sig nog undrande till varför tiggeriet har lyckats förankra sig så pass starkt i just Sverige medan många av våra grannländer är relativt förskonade från det.

Polisen bekräftade i sin rapport från 2015 att det finns kopplingar mellan tiggeri och människohandel som förutom tiggeri kan innebära tvångsarbete och prostitution. Det organiserade tiggeriet fungerar därigenom som en språngbräda för ytterligare kriminalitet och övergrepp. Då det företrädesvis är andra EU-medborgare som tigger i Sverige är det särskilt viktigt att markera mot fenomenet som ett steg i att förmå deras hemländers regeringar att ta ansvar för sina medborgare.

Annons

Sverigedemokraterna kan inte sitta stillatigande när vi ser ett sådant fenomen slå rot i samhället och därför var vi det parti som först lyfte frågan politiskt och vi har tidigare motionerat om ett förbud mot tiggeri. Vid de tillfällen när vi i Oskarshamn har lyft frågan har vi aldrig fått gehör från de andra partierna. Tvärtom har vi angripits hårt för att vi överhuvudtaget har påtalat problematiken och med motiveringen att det är juridiskt omöjligt för kommuner att förbjuda tiggeri.

Samtidigt visar en undersökning från Sveriges Radio att en majoritet av svenskarna är positiva till ett sådant förbud, vilket visar att Sverigedemokraternas ingång i frågan har ett starkt stöd i folkviljan. Därför är det väldigt glädjande att Högsta förvaltningsdomstolen har konstaterat att kommuner kan förbjuda tiggeri. I Vellinge kommun finns numera ett tiggeriförbud och flera andra kommuner står nu på tur.

Detta bekräftar att Sverigedemokraterna hade rätt i frågan och att våra politiska motståndare inte hade viljan att vidta konkreta åtgärder mot det organiserade tiggeriet. Som en följd kommer Sverigedemokraterna nu föreslå kommunfullmäktige ytterligare en gång att införa ett förbud mot tiggeri i kommunen. Med de juridiska frågetecknen avklarade är det upp till de övriga partierna om Oskarshamn ska vara en aktiv part mot den människohandel och kriminalitet som följer i tiggeriets spår. För Sverigedemokraterna är svaret ett självklart ja.

Michael Erlandsson (SD), gruppledare

Leif Axelsson (SD), ledamot kommunstyrelsen

Jan Johansson (SD), ersättare kommunstyrelsen

Ulla Bengzon (SD), ersättare kommunstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons