Annons

”Vi vill se handlingskraft när damfotbollen blöder”

”Umeå IK kämpar för sin överlevnad, Växjö DFF redovisar miljonskulder och Eskilstuna United tvångsdegraderas på grund av sin dåliga ekonomi. I slutet av 2022 hamnade även IFK Kalmar i medialt fokus på grund av sin ansträngda ekonomi.”
Debatt • Publicerad 10 februari 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Svenska Fotbollsförbundet måste visa att damfotbollen betyder något. Vi som lägger ner tusental timmar på detta vill se att verksamheten även är viktigt för våra högsta ledare.”
”Svenska Fotbollsförbundet måste visa att damfotbollen betyder något. Vi som lägger ner tusental timmar på detta vill se att verksamheten även är viktigt för våra högsta ledare.”Foto: Stefan Jerrevång/TT

År 2018 tog IFK Kalmar sitt första trevande steg upp i Damallsvenskan, åkte snabbt ur och lärde sig mycket, både organisatoriskt och sportsligt. Året därpå beslutade styrelsen att föreningen skulle ta sig tillbaka senast år 2023. Erfarenheterna från vår tidigare sejour är att vi måste öka våra ekonomiska resurser samt stärka den organisatoriska och administrativa nivån i klubben.

Tyvärr medgav inte de ekonomiska förutsättningarna detta. Satsningen fick helt enkelt anpassas efter de förutsättningar som var och utifrån den marknad som finns i Kalmar. De sponsormedel som föreningen fick in var endast marginellt större än tidigare. Men med ett systematiskt arbete förbättrades truppen och säsongen 2021 tog vi åter steget upp i Damallsvenskan. Den sportsliga ledningen gjorde emellertid bedömningen att det skulle var omöjligt att klara sig kvar med samma lag som tagit steget upp från Elitettan.

Tommy Nyberg, sportchef IFK Kalmar.
Tommy Nyberg, sportchef IFK Kalmar.Foto: Henrik Eriksson
”För att klara elitlicensen, våra åtaganden gentemot spelare och personal ”tvingades” föreningen till drastiska åtgärder. Bristen på likvida medel resulterade i att klubben sålde klubbhuset före sommaruppehållet. Men redan i augusti konstaterades att åtgärden inte var tillräcklig.Utan Kalmar kommuns stöd hade föreningen sannolikt inte överlevt.”
Tommy Nyberg, sportchef IFK Kalmar.
Annons

Ekonomiska resurserna för att locka till sig toppspelare fanns inte heller. Men för att ha någon chans att rädda laget kvar i Damallsvenskan gjordes ett försök att anpassa lönenivån till den som rådde. Som en konsekvens rekryterade vi ett stort antal utländska spelare. För detta fick den sportsliga ledningen massiv kritik både lokalt och nationellt.

Beslutet fick stora ekonomiska konsekvenser. För att klara elitlicensen, våra åtaganden gentemot spelare och personal ”tvingades” föreningen till drastiska åtgärder. Bristen på likvida medel resulterade i att klubben sålde klubbhuset före sommaruppehållet. Men redan i augusti konstaterades att åtgärden inte var tillräcklig.Utan Kalmar kommuns stöd hade föreningen sannolikt inte överlevt.

Våra intäkter från Svenska fotbollsförbundet/Elitfotboll Dam var förra året cirka 1,8 miljoner kronor, vilket är nära 20 procent av vår omsättning, men eftersom kraven och kostnaderna hade ökat markant visade det sig att dessa pengar inte kompenserade för våra ökade utgifter. Utökningen av antalet lag från 12 till 14 i Damallsvenskan borde resulterat i att anslaget från SvFF till lagen minst varit detsamma som tidigare år. I och med att anslaget inte utökades fick istället fler lag dela på samma summa som tidigare år. Ambitionsnivån från förbundets sida minskade med andra ord utifrån vårt sätt att se det.

EFD är de två högsta ligornas intresseorganisation för damfotbollen. Jämfört med herrfotbollens intresseorganisation, Svensk Elitfotboll, är stödet begränsat. Svenska Fotbollsförbundet hävdar att så inte är fallet och att de tillsatt ett antal utvecklingstjänster för att förbättra damfotbollen. Det enda som hittills initierats är en utökad certifiering som ökat de administrativa kraven på klubbarna. Den nya certifieringen kommer med stor sannolikhet att gynna ”dubbelklubbarna” som har både dam och herrfotboll under samma tak.

Vad måste göras? För det första måste Svenska fotbollsförbundet visa att de menar allvar när man talar om lika villkor för Dam och Herrfotboll. Det kan inte vara så att damfotbollen bara är intressant när det är VM eller EM. Det är vardagen som bygger förutsättningar för ett framgångsrikt landslag. Kalla till krismöten när det blir problem. Inför en fotbollsakut eller gör åtminstone något som visar på handlingskraft när svensk damfotboll blöder. Det går inte gömma sig bakom att det idag är betydligt fler som går på herrfotboll. Det är en realitet som det tar lång tid att ändra på.

Svenska Fotbollsförbundet måste visa att damfotbollen betyder något. Vi som lägger ner tusental timmar på detta vill se att verksamheten även är viktigt för våra högsta ledare. Vi vill ha förutsättningar eller åtminstone hjälp till att skapa dessa förutsättningar själva. IFK Kalmar klarade det allsvenska kontraktet säsongen 2022. Nu möter vi årets säsong med viss tillförsikt trots begränsade resurser och en något mindre spelartrupp.

Tommy Nyberg, sportchef IFK Kalmar

Håkan Brynielsson, avgående ordförande för IFK Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons