Annons

”Idag är Nymålen en tyst verksamhet”

Kommunpolitik i Oskarshamn
Finns det någon politiker heller tjänsteperson som går omkring med dåligt samvete efter nedmonteringen av rehabgården Nymålen i Oskarshamn. Förmodligen inte.
Debatt • Publicerad 18 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”En utredning över vad som hänt på Nymålen måste göras och offentliggöras”
”En utredning över vad som hänt på Nymålen måste göras och offentliggöras”Foto: Roger Carlsson

Före detta chefen på vuxenpsykiatrin Björn Grubbström var initiativtagare till denna unika verksamhet som startade upp på 80 talet och som bygger på den positiva kontakten mellan djur och människan och effekten av detta. Jag lärde känna Björn under denna tid eftersom jag själv hade verksamhet på Repslagarehuset liksom vuxenpsykiatrin.

Med åren blev Björn och jag mycket goda vänner och bollade mycket tankar och idéer med varandra bland annat då Nymålen som blev en mycket lyckad satsning inom psykiatrivården. Tyvärr finns inte Björn i jordelivet längre. Till och från har jag genom åren engagerat mig i Nymålens verksamhet i olika former.

Annons

Jag känner också alla brukare som remitterats till denna fantastiska verksamhet och jag vet också hur fruktansvärt vissa av dessa brukare mår idag. Utskrivningen av psykofarmaka har ökat och några går dagligen med självmordstankar. Ansvaret för detta har vissa politiker och tjänstepersoner.

Jag tog initiativet till att bjuda in några politiker när det blev känt att alla djur skulle avyttras från Nymålen bland annat regionrådet Lena Granath och kommunalrådet Lukas Lodge. När Lukas var där så var jag själv med på studiebesöket.

Lukas var mäkta imponerad och fann knappt ord över denna unika och framgångsrika verksamhet. När Lena var där så kunde jag själv inte närvara men jag fick höra att hon var lika imponerad som Lukas.

Idag är Nymålen en tyst verksamhet. Alla djur är borta, man ser inte ens vilda fåglar flyga omkring därute. Möjligen ligger bina i dom kupor som finns på gården och slumrar och väntar på våren, men det är en privat verksamhet som inte har med brukarna att göra.

Eftersom jag med flera har tillträdesförbud till Nymålen så har jag dålig koll på vad som nu händer där. Men via de brukare som fortfarande besöker gården har jag fått information om att det bedrivs någon form av studiecirkelverksamhet där nu. Man kan ju undra, behövs det en hel lantgård för att bedriva sådan verksamhet, knappast är väl det enkla svaret.

Så varför blev det så här med en verksamhet som var mycket unik och känd och beundrad inte bara i vår kommun och län. Regionen och kommunen borde med stolthet sålt in denna unika psykiatriverksamhet till andra kommuner och regioner men den möjligheten tog man inte.

En utredning över vad som hänt på Nymålen måste göras och offentliggöras Jag har kontaktat Uppdrag granskning. Blir det de som grottar ner sig i det som hänt Jag hoppas verkligen att det blir så.

Jan Johansson, partipolitisk obunden Oskarshamns kommunfullmäktige.

Annons
Annons
Annons
Annons