Annons

"I Kalmar län finns många mindre bryggerier på landsbygden”

Slutreplik i debatt om gårdsförsäljning. Tidigare inlägg 16 och 24 februari.
”Gudrun Brunegård och Kristdemokraterna behöver inte tvivla på vårt engagemang för landsbygden. Det har varit och kommer fortsättningsvis vara starkt.”
Debatt • Publicerad 6 mars 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vill kristdemokraternas representant från Kalmar län inte ta tillvara nya möjligheter för länets mikrobryggerier och vingårdar?”
"Vill kristdemokraternas representant från Kalmar län inte ta tillvara nya möjligheter för länets mikrobryggerier och vingårdar?”Foto: Petter Trens

Vi har många kraftfulla förslag inom flera områden för en levande landsbygd. Ett av dem som vi står bakom är förslaget om gårdsförsäljning. Även om det skulle omfatta ”stadsbryggerier” så vet vi att i just Kalmar län finns många mindre bryggerier på landsbygden och utanför de större tätorterna. Har finns till och med ett par vingårdar och dessa har ju onekligen svårt att ligga inne på Kvarnholmen eller för den delen på Stora Torget i Vimmerby.

Vi tror också att utredarens slutsats om att just detta förslag inte äventyrar Systembolagets monopol och därmed folkhälsan är korrekt. Frågan har utretts flera gånger och denna gång finns väl genomtänkta begränsningar i hur öl och vin kan säljas för att Sveriges undantag kan bibehållas.

Annons

Däremot skulle vi vilja få besked om de dubbla budskap som skickas ut av representanter för Kristdemokraterna. Vi tolkar Gudrun Brunegårds replik som att det är ett dåligt förslag och att det är denna linje som socialministern går på. Samtidigt så har Kristdemokraternas partiledare så sent som i veckan uttryckt att ”Det är klart att det ska bli gårdsförsäljning!”.

Så vad är Kristdemokraternas linje? Vill ni säga nej till förslaget? Eller vill ni tillåta gårdsförsäljning som Ebba Busch säger till turistföretagen och som utlovats i valrörelsen? Vill kristdemokraternas representant från Kalmar län inte ta tillvara nya möjligheter för länets mikrobryggerier och vingårdar för att bidra till en attraktiv besöksnäring?

Erik Ciardi (C) Kommunalråd

Karin Helmersson (C) Ordförande regionala utvecklingsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons