Annons

”Hur trovärdiga är Centerpartiet i vargfrågan”

Replik i debatt om vargar i Sverige, tidigare inlägg publicerat 16 april.
Tre centerpartister hävdar i Barometern att regeringen inte tar vargfrågan på allvar. Ett grundlöst påstående som väcker frågan: Vad menas egentligen med att ta en fråga på allvar?
Debatt • Publicerad 30 april 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Regeringen agerar intensivt i EU för att sänka vargens skyddsstatus.”
”Regeringen agerar intensivt i EU för att sänka vargens skyddsstatus.”Foto: Junge, Heiko

Förslag: Du ska inse att en fråga är viktig, kunna värdera hur frågan behöver förändras och därefter göra vad du kan för att få till förändringen.

Vad vill då regeringen i vargfrågan?

Annons

Vi menar att en växande vargstam ställer till påtagliga problem, inte minst för boende och verksamma på landsbygden, och att stammen därför bör minskas kraftigt.

Vår linje är att den ska ner till nedre delen av spannet 170 - 270 vargar. Men inte bara det. Människor ska också ha rimliga förutsättningar att skydda sig och sina djur mot attacker. Det kräver smidiga och enkla regler för skyddsjakt.

Vad gör då regeringen?

Så fort vi klev in på Rosenbad tog vi tag i frågorna. Vi har skärpt den tidigare regeringens uppdrag till Naturvårdsverket, så att de nu till den 30 juni ska redovisa hur stammen kan reduceras enligt ovan, inte om, som var den tidigare regeringens formulering.

I somras gav vi ett uppdrag om nya riktlinjer för skyddsjakt. Det är nu redovisat och innehåller förenklingar. Bland annat sänks nivån för när skyddsjakt kan beviljas efter angrepp på får och get – från fyra angrepp till två angrepp i ett område under en 12-månadersperiod. Och i vissa angivna situationer ska det räcka med ett angrepp.

Regeringen agerar intensivt i EU för att sänka vargens skyddsstatus. Nu ser vi att kommissionen går fram med ett sådant förslag, vilket kan ge Sverige större makt över jakten här hemma.

Naturligtvis hade vi önskat att allt redan var på plats. Vi förstår att utredningsuppdrag kan låta tråkiga, men det är ett villkor i svenskt regeringsarbete. Om den tidigare regeringen hade agerat mer resolut, hade vi inte behövt gå igenom allt det här.

Hur allvarligt tar då Centerpartiet frågan?

Partiets åsikt i vargfrågan överensstämmer i stort med vår, men trovärdigheten brister. I regeringsfrågan har Centerpartiet medvetet valt att liera sig med vänstersidan där Miljöpartiet finns med. Vem tror att det vägvalet ger bättre chanser till positiv förändring?

Att inta vällovliga åsikter räcker inte, det fordras också handling. När kommer till krita verkar det som att Centerpartiets SD-fobi väger tyngre än deras omsorg om landsbygden. Ett val som får stå för dem.

Annons

Peter Kullgren (KD)
landsbygdsminister

Carl-Wiktor Svensson (KD)
regionråd i Region Kalmar Län

Annons
Annons
Annons
Annons