Annons

”Hur ska vi kunna betala för allt?”

Kommunpolitik i Oskarshamn
Det är många projekt som planeras av Oskarshamns kommun. En del ligger nära i tiden, andra längre fram. En ny skola (F-9), Arena, kastbana, racketcenter, ridhus för att nämna de större.
Debatt • Publicerad 3 juli 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det finns uppskattningar på vad allt kommer att kosta och det landar, försiktigt räknat, på runt en miljard.”
”Det finns uppskattningar på vad allt kommer att kosta och det landar, försiktigt räknat, på runt en miljard.”Foto: Roger Carlsson

I sak motsätter vi i Kustlandspartiet inte någon av de här satsningarna. Det behövs en ny skola och flera behöver nya lokaler. Skillnaderna i verksamheterna är stora men har en sak gemensamt, de kommer kosta mycket pengar.

Det finns uppskattningar på vad allt kommer att kosta och det landar, försiktigt räknat, på runt en miljard. Det är alltså 1 000 000 000, tusen miljoner. I en kommun vars totala årsbudget är 2 miljarder.

Annons

Nyligen har majoriteten beslutat att använda ungefär 10 miljoner på förstudier i olika former för de här projekten. Förstudier är i sig inte är ett problem. För att genomföra projekt i den här storleksordningen behövs en väl genomarbetad plan.

Samtidigt ser det illa ut att lägga så mycket pengar på förstudier samtidigt som stora besparingar görs i vår kommun. Den petiga kanske säger ”men det är mervärdespengar som ska gå till förstudier”. Det stämmer men precis som våra skattepengar är mervärdespengarna gemensamma pengar som öronmärkts för vår kommun, pengar som nu väldigt lättvindigt strösslas runt.

Att åtminstone ha en preliminär plan för finansiering innan man bestämmer sig för att använda miljoner på förstudier hade kanske varit passande? En liknelse som nog många kan känna igen sig i är att vill man bygga ett hus behöver man ett lånelöfte från banken. Utan ett lånelöfte-inget husbygge oavsett hur mycket tid och pengar som lagts på ritningar, bygglov med mera.

Åter till finansieringen. Vad kostar det egentliga att investera 1 miljard? Den faktiska kostnaden om kommunen investerar i byggnader kan förenklat delas upp på ränta och avskrivningar. Kostnaden för en ny byggnad skrivs av (delas upp) på 50 år. Det blir 20 miljoner per år.

Räntan för lån från Kommuninvest (kommunsektorns kreditgivare), som på sikt ligger kring 4 procent, eller 40 miljoner per år. Det är alltså totalt 60 miljoner per år som kostnaderna ökar med innan lokalerna ens tagits i bruk och då är inte inredning, drift (energi med mera) medräknat. Det är pengar som inte på långa vägar finns idag.

Magnus Jonneryd, Kustlandspartiet, ersättare i bildningsnämnden.

Tobias Eriksson, ersättare kommunfullmäktige.

Annons
Annons
Annons
Annons