Annons

"Hur kan hembesök hos friska äldre korta vårdköerna?”

Sjukvård
”Jag trodde jag läste tredje avsnittet av ”Hitte-På-Enhet”, uppfunnen av doktor Erik Lexne, men det visade sig vara regionrådet Emmy Ahlstedt (C) som beskrev hur vi tillsammans skapar hälsa och trygghet för hela livet”
Debatt • Publicerad 1 februari 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Enligt min mening vimlar Emmy Ahlstedts debattinlägg av diffusa, fluffiga funderingar.”
"Enligt min mening vimlar Emmy Ahlstedts debattinlägg av diffusa, fluffiga funderingar.”Foto: Mats Holmertz

Debattartikeln var i Barometern och Emmy Ahlstedt har ansvar för nära vård i Region Kalmar.

Emmy Ahlstedt konstaterar att ”vi blir allt färre som ska ta hand om allt fler”, och en bit längre fram i artikeln skrivs: ”driva utvecklingen i rätt riktning:…hembesök hos friska äldre i förebyggande syfte,”.

Annons

Var ska Emmy Ahlstedt hitta personalen som ska besöka dessa friska, nu när det är en jättebrist på personal? Vårdavdelningar hålls stängda på grund av personalbrist. Hur ligger det till med regionens utgifter för inhyrd personal, har kurvan vänt neråt? Väntetiden till BUP-besök; har den börjat minska än?

Vidare i Emmy Ahlstedts artikel; ”nära vård handlar om att hälso- och sjukvården ändrar arbetssätt. Invånarnas förutsättningar ska stå i centrum och var och ens egna resurser och drivkrafter ska vara en del av lösningen”. Så har det ju alltid varit. Emmy Ahlstedt har nog aldrig arbetat inom hälso-, sjukvård som annat än administratör

Vidare vill Emmy Ahlstedt titta på hur vårdköerna administreras och skapa ännu mera hållbara vårdflöden. Enligt min mening också oklart vad som menas. Visst har man tittat på på led-tiderna: remiss skickas, remiss registreras på mottagande klinikenhet, patienttid bokas och patienten kallas. Man har alltid landat med att det saknas personal. Så varför det ska göras en gång till är oklart.

Enligt min mening vimlar Emmy Ahlstedts debattinlägg av diffusa, fluffiga funderingar och jag har försökt att recensera några av dem. Jag anser att Region Kalmar län förtjänar uttänkta och seriösa förbättringsförslag.

Gerhard Kjellén, läkare

Annons
Annons
Annons
Annons