Annons

"Hur hanterar Kalmars styrande detta kommande problem”

Flyktingpolitik
Så gott som alla svenskar som gillar deckare har genom åren sett Peter Haber och Mikael Persbrand i Beck-filmerna. De blev populära i slutet på 90-talet. Har min läsare funderat på vilka deras “Bad guys” var?
Debatt • Publicerad 4 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Inte ens kostnaden för att ge våra ukrainska flyktingars möjlighet att lära sig svenska var kommunen beredd att ta.”
"Inte ens kostnaden för att ge våra ukrainska flyktingars möjlighet att lära sig svenska var kommunen beredd att ta.”Foto: Johan Nilsson/TT

Så gott som alla svenskar som gillar deckare har genom åren sett Peter Haber och Mikael Persbrand i Beck-filmerna. De blev populära i slutet på 90-talet. Har min läsare funderat på vilka deras “Bad guys” var? De flesta hade jugoslavisk härkomst! Sverige tog emot runt 100 000 flyktingar därifrån i början av 90-talet.

Under det sista decenniet har flyktingströmmen kommit från Irak, Afghanistan och östra Afrika. Av lätt förståeliga skäl!

Annons

Idag handlar det om cirka 45 000 från krigets Ukraina. Gissningsvis är hälften, kanske fler, barn. Enligt Migrationsverket kommer runt 16 000 av dessa att söka politisk asyl i Sverige.

Ingen är nog omedveten om överrepresentationen av den mellersta gruppens ursprung i brottsstatistiken idag? Den finns, även om vi vägrar se den!

Min oro just nu är vilka kommer att vara förstasidesnytt om 10 år? Jag är rädd att just våra söta ukrainska barn kommer att vara en del av detta.

Ser med sorg hur Kalmars styrande hanterar detta kommande problem. Barometerns reportage, den 27 april, borde vara en väckarklocka, men våra styrande ser inte problemet. Vad säger våra politiker i detta ämne? En säger att “De jobbar och de jobbar väldigt hårt men det finns inget frikort att anställa hur många som helst. Det finns en begränsning. Som läget är i dag gör de av med mer pengar än vad de har. Så kan man inte göra!”

Så kan man inte göra? Sanningen är att sju heltidstjänster kommer att försvinna från Kalmarsundsskolan, Norrliden, om ett par månader och ytterligare en extra tjänst per år riskerar att förloras. Och vi gör vad vi kan?

Jag är engagerad för just dessa utsatta. Som vi förväntar oss ska överleva på 71 kronor/dag för en vuxen. Som ska täcka kostnader för mat, medicin, kläder, skor och kanske menstruationsskydd. En summa som inte förändrats sedan 1994! Det är ett hyckleri jag har oerhört svårt att ta till mig!

Inte ens kostnaden för att ge våra ukrainska flyktingars möjlighet att lära sig svenska var kommunen beredd att ta. Det kunde ha varit biljetten in på vår arbetsmarknad?

Samtidigt delar vi ut ett elitstöd på en miljon till de gamla vanliga: KFF & Co. Såg att en bågskytt fick 20 000. Bra! Han är världsmästare i bågskytte och i den branschen finns inga pengar. Bra val! Men de andra? Och hur kommunen spenderar sina pengar i övrigt? Miljarder läggs på simhall, inomhushall för FF, is-arenor, fotbollsarenor, kulturkvarter, jippon på Stortorget och Larmtorget, och så vidre.

Bara som en parentes: en miljon är vad kommunen ger Kvinnojouren och Stadsmissionen per år. Samtidigt hänvisar vår socialnämnd hungriga ukrainska flyktingar till just Stadsmissionen!

Är det bara jag som ser risken att vi skapar en ny grupp av missanpassade barn? De kommer att hjälpa sina mammor som försökt, men har vi inte ett ansvar här? Det skulle kosta en spottstyver av vad vi lägger på “bröd och skådespel” åt folket!

Kåre Eriksson

Annons
Annons
Annons
Annons