”Hoppas fler kan tänka sig att välja yrkesprogrammen”
Jag kommer osökt att tänka på den gamla jättefina filmen ”Ett rum med utsikt” från 1985, där karaktären Lucy Honeychurch som ung vuxen slets mellan olika livsval; i metaforen ett rum med utsikt eller tusen rum utan.
Utsikt är något vi sätter stort värde på, vi människor, ur många perspektiv. När vi är på resa och kommer in i hotellrummet går de flesta av oss direkt till fönstret och tittar ut. Det finns Facebookgrupper med tusentals följare som enbart ägnar sig åt att dela bilder på sina utsikter från fönstret med varandra. Och vi gör kalkylerade val beroende på vilka framtidsutsikter som erbjuds nästintill varje dag.
”Jag hoppas att fler och fler kan tänka sig att välja yrkesprogrammen. De passar fint till de som kanske inte är helt säkra på huruvida plugga vidare på universitet eller ej, även om det är full möjligt då yrkesprogrammen ger högskolebehörighet.”Ulrica Bennesved, regionchef Kalmar län Svenskt Näringsliv
När vi är unga är analyser gällande utbildning mycket högt på våra agendor. Vad kommer att ge oss det vi önskar? Nu står många i begrepp att välja gymnasieutbildning, vilket jag gissar varit ett samtalsämne vid ett antal köksbord under julhelgen. Jag hoppas att fler och fler kan tänka sig att välja yrkesprogrammen. De passar fint till de som kanske inte är helt säkra på huruvida plugga vidare på universitet eller ej, även om det är full möjligt då yrkesprogrammen ger högskolebehörighet.
De passar också de som snabbt efter sin examen vill ha en uppsjö av välbetalda och stimulerande jobb i branscher som skriker efter folk att välja bland. Etableringschansen på arbetsmarknaden kan faktiskt öka med upp till 21 procentenheter för den som väljer yrkesprogram – och medianlönen med över 100 000 kronor per år. Något vi föräldrar kan hålla i åtanke när vi pratar med våra barn om dessa frågor. Här kan jag också rekommendera att ta en titt på Ekonomifaktas sajt Gymnasiepejl där det framgår hur det har gått på arbetsmarknaden för elever på olika gymnasieprogram.
Från och med i år ska gymnasial utbildning inte bara dimensioneras utifrån elevernas efterfrågan utan också efter arbetsmarknadens behov. Det är på tiden. Massor med företag har inte möjlighet att expandera och acceptera nya kunder och beställningar för att de saknar medarbetare. Här är förstås yrkesutbildningarna en viktig nyckel.
Vi kan alltså i stora drag välja våra utsikter. Inte i allt, men i mycket. Den senaste tiden har det handlat mycket om en annan sorts utsikt, nämligen att det finns en risk att kriget når Sverige. Med tanke på vårt geografiska läge är det inte direkt nytt att alla och envar med fördel bör ha en viss beredskap.
Men konserver och vevradioapparater i all ära, den allra bästa beredskapen är trots allt att stötta Ukraina i dess kamp mot den ryska aggressionen. Näringslivet har kommit en bra bit i att förbereda vilka insatser och investeringar som kan göras i Ukraina så fort det blir läge, för att hjälpa dem på fötter igen. Detta är också ett av ämnena som diskuteras i Davos, vilket vår ordförande Jacob Wallenberg nämnde i P1:s Studio ett i tisdags.
Men först ska ju kriget vinnas. Här kan vi alla dra vårt strå till stacken på olika sätt, inte minst måste vi hjälpas åt att hålla liv i engagemanget – det medmänskliga och det ekonomiska. Så kan vi alla aktivt välja att få bättre utsikter, i hela Europa.
Ulrica Bennesved, regionchef Kalmar län Svenskt Näringsliv