Annons

”Hopp om förändrade sjukskrivningsrutiner”

”Sedan 2007 har vi ett bekymmersamt läge för arbetet med att skriva sjukintyg.”
Debatt • Publicerad 11 september 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Hur skulle det se ut i vården om andra myndigheter skulle ifrågasätta enskilda läkares arbete fortlöpande? ”
"Hur skulle det se ut i vården om andra myndigheter skulle ifrågasätta enskilda läkares arbete fortlöpande? ”Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Det har i hög grad har varit belastande för vården och med ekonomiskt och psykiskt lidande för många patienter som fått sina sjukskrivningar, ss, underkända och därmed inte klarat sin ekonomi.

Arbetet med sjukskrivningar är en mycket viktig del i arbetet som distriktsläkare och skall göras korrekt. Avsikten med lagen är att en sjuk skall ha ekonomisk trygghet så länge sjukdomen kvarstår. Det förpliktigar eftersom det är skattepengar vi handskas med. Möjligheten att vara sjukskriven är en del av välfärdskontraktet som vi betalar skatt för. Primärt är sjukskrivning framförallt en viktig del av en medicinsk behandling och rehabilitering i form av vila läkning, avlastning och återhämtning.

Annons

Vården drar ett tungt lass för den yrkesinriktade rehabiliteringen med våra rehabiliteringskoordinatorer men vi saknar kompetens för arbetsförmågebedömningar i primärvården.

Margaretha Lööf-Johanson, distriktsläkare Mörbylånga.
Margaretha Lööf-Johanson, distriktsläkare Mörbylånga.Foto: Arkiv
”Primärt är sjukskrivning framförallt en viktig del av en medicinsk behandling och rehabilitering i form av vila läkning, avlastning och återhämtning.”
Margaretha Lööf-Johanson, distriktsläkare Mörbylånga

Läkarkåren har brottats med ett myndighetsutövande från Försäkringskassan, FK, som kan kännas kränkande för oss som legitimerade när vi bedömer hur vård och behandling skall läggas upp vid en sjukskrivning. Hur skulle det se ut i vården om andra myndigheter skulle ifrågasätta enskilda läkares arbete fortlöpande? Läkemedelsverket skulle börja ifrågasätta receptordinationer, eller om strålskyddsmyndigheten skulle underkänna röntgenremisser eller socialstyrelsen val av en behandlingsmetod?

Nu har det äntligen kommit betänkanden med förslag till förändringar. Förslagen har tre viktiga ledstjärnor:

# Individens upplevelse av sjukskrivningsprocessen

# Samverkan

# Bättre stöd för återgång i arbete.

Förslagen:

1. Sjukskrivnings- och rehabprocessen skall syfta till att personen återfår sin arbetsförmåga

2. FK ges i uppdrag att samordna samverkan mellan alla aktörerna på sjukförsäkringsområdet. Ett avtal bör upprättas och Samhällsinformation utformas i frågan.

3. Det behövs en gemensam digital yta för planering av hela sjukskrivningsprocessen.

Annons

4. Bättre stöd måste ges till personer i ss- och Rehabprocessen, oavsett behov i enlighet med 30 kap SFB.

5. Ökade ekonomiska drivkrafter och stöd till arbetsgivares förebyggande insatser samt stöd för återgång i arbete.

6. Konsultation av experter vid bedömning av arbetsplatser behövs för återgång i arbete. Arbetsgivarens skyldighet att konsultera en expertresurs bör regleras i 30 kap. 6§ SFB.

7. En förvaltning skapas av kunskapsområdet arbetsplatsinriktat stöd för återgång i arbete hos Myndigheten för arbetsmiljökunskap

8. Utveckla samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och FK för att möta personens behov av stöd.

9. En utredning ges i uppdrag att se över hur ett utökat ansvar ska kunna åläggas socialtjänsten för människor som saknar SGI och har medicinska begränsningar och uppbär försörjningsstöd

10. Det bör utredas hur hälso-och sjukvårdens utlämnande av medicinska uppgifter kan underlättas till ss- och rehab processen.

För att en förändring skall ske krävs att det läggs en proposition i riksdagen i höst och att det fattas ett politiskt beslut om genomförandet. Utredningarna ger hopp om förbättringar. De brådskar!

Margaretha Lööf-Johanson, distriktsläkare Mörbylånga

Annons
Annons
Annons
Annons