Annons

”Hokuspokuspolitik om gårdsförsäljning”

Gårdsförsäljning
Vi ska inte sticka under stolen med att vi är besvikna på Socialdemokraterna. Partiets nya inspel i debatten om gårdsförsäljning är inte bara ett slag i luften utan också rent av en återgång till linjen om att Sverige inte ska ha någon egentlig gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Det är ett mycket olyckligt besked för svensk landsbygd.
Debatt • Publicerad 29 maj 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”En fungerande och tillgänglig gårdsförsäljning skulle kunna vara en viktig del i att stärka den lokala ekonomin och skapa arbetstillfällen.”
”En fungerande och tillgänglig gårdsförsäljning skulle kunna vara en viktig del i att stärka den lokala ekonomin och skapa arbetstillfällen.”Foto: Petter Trens

Socialdemokraternas försök att trolla bort frågan innebär att nuvarande idé om gårdsförsäljning skrotas till förmån att Systembolaget ges i uppdrag att införa ett särskilt gårdsförsäljningssortiment och en gårdsförsäljningsapp. Efter köpet levereras sen drycken hem till kunden av Systembolaget.

Detta är ingenting annat än en förtäckt återgång till linjen om att gårdsförsäljning inte är önskvärt i Sverige. Absolut snyggt och prydligt paketerad, men de säger en sak fast menar det motsatta. I praktiken är detta bara ett förslag på mer näthandel med ett mer komplicerat beställningssortiment vilket är något helt annat än gårdsförsäljning.

Annons

Hela poängen med gårdsförsäljning är att vid besökstillfället kunna ta med sig en eller två flaskor hem utan att behöva gå omvägen via Systembolaget – om de ens har produkten. Att tro att en hemkörningstjänst från Systembolaget kan ersätta möjligheterna som gårdsförsäljning innebär är anmärkningsvärt - för att inte tala om hur hemkörningstjänsten skulle fungera för utländska turister.

Det är särskilt landsbygdskommunerna som skulle drabbas negativt av ett sådant förslag. Många små kommuner kämpar redan med att behålla sina invånare och locka nya besökare. En fungerande och tillgänglig gårdsförsäljning skulle kunna vara en viktig del i att stärka den lokala ekonomin och skapa arbetstillfällen.

Inte ens för Systembolaget skulle lösningen passa särskilt väl. Istället för att underlätta för små producenter och deras kunder, riskerar Socialdemokraternas förslag att göra beställningssortimentet på Systembolaget ännu mer komplext för att inte säga dyrt.

Slutsatsen är rätt enkel. Socialdemokraternas förslag om gårdsförsäljning framstår vid en första anblick som ett steg i rätt riktning, men vid närmare granskning visar det sig att förslaget är både otillräckligt och potentiellt skadligt för den svenska landsbygden och turistnäringen.

Sverige och Kalmar län har en otroligt hög potential i hantverksmässig alkoholtillverkning. I ett land med en befolkningsstorlek som London tillverkar vi några av världens bästa ginsorter, cider och öl. Vintillverkningen är på frammarsch. Det här är en kraft som behöver släppas lös, inte hållas tillbaka.

Frida Boklund, Regionchef Företagarna Kalmar län

Erik Östman, Företagarnas expert inom regelförenkling och lokalt företagsklimat

Annons
Annons
Annons
Annons