Annons

"Hemvändaren som vill sudda ut kommungränser”

Näringslivspolitik
Efter snart 17 år i det skånska näringslivet har jag flyttat hem igen till min barndomsstad. Pandemin har ställt till det, men också skapat nya möjligheter att verka över kommungränserna.
Debatt • Publicerad 11 maj 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Enligt Statistiska Centralbyrån skapas fyra av fem jobb i mindre företag och idag sysselsätts långt många fler människor i små jämfört med stora företag.”
”Enligt Statistiska Centralbyrån skapas fyra av fem jobb i mindre företag och idag sysselsätts långt många fler människor i små jämfört med stora företag.”Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

För små och medelstora bolag är det ett läge att ställa om och hitta nya affärer i en pandemi som ännu inte sätt sitt slut. Småföretagen skapar jobb och finansierar välfärden. Visste du att det finns 3 326 jobb i de små företagen i Oskarshamns kommun? Och visste du att företagarna tillsammans med alla anställda i dessa företag bidrar med 253 miljoner kronor till kommunens skatteintäkter?

Jag vet att det är viktigt för alla som bor och verkar i Kalmar län att företag kan vara framgångsrika här. Jag gläds med alla företagares framgångar, stora som små, men framförallt gläds jag åt att hela samhället tjänar på att de skapar jobb, bidrar till vår välfärd och bygger vår framtid. Arbetsmarknaden har ändrats i sina grundvalar under pandemin och nya sätt behövs för att skapa fler jobb och nya företag. Min förhoppning är att företagare i länet kan se över sin egen kommungräns för att hitta nya möjligheter.

Annons

Ibland när jag läser tidningar eller lyssnar på politiker kan det verka som att de flesta jobb skapas av stora multinationella företag. I själva verket kunde inget vara mer fel. Enligt Statistiska Centralbyrån skapas fyra av fem jobb i mindre företag och idag sysselsätts långt många fler människor i små jämfört med stora företag.

Visste du förresten att småföretagen utgör 99,4 procent av alla företag i hela Sverige? Min förhoppning är att bygga nya broar mellan det skånska näringslivet och hela Kalmar län. Hur gör vi då detta bäst? Genom att fortsätta med vår digitalisering skapar vi ännu fler möjligheter till nya arbetstillfällen och affärer över gränserna. Digitala möten kommer att vara framtidens melodi.

De kommer ersätta fysiska när det handlar om formalia, avhandlingar som måste göras. Medan de mer kreativa mötena fortfarande behöver tas i ett fysiskt möte. Det är utmanande för företag att inte träffas alls, det går inte att få den kreativa processen att utvecklas på samma sätt.

För att dämpa de långsiktiga konsekvenserna av coronakrisen måste vi hjälpas åt.

Martin Carling, numera bosatt i Oskarshamn sedan 1 månad tillbaka. Regionsamordnare Företagarna Region Syd.

Annons
Annons
Annons
Annons