Annons

Hela landet måste leva

Det finns inte något land i Europa där flyttlassen från land till stad går snabbare än i Sverige. Förra året minskade folkmängden i 141 svenska kommuner.
Debatt • Publicerad 29 juni 2013

Att människor frivilligt väljer att flytta är naturligtvis inget problem. Men när människor tvingas lämna de bygder de älskar för att jobben försvinner, butikerna lägger ner och järnvägsstationen stänger är det något i politiken som är fel.

Nya siffror från Riksdagens utredningstjänst visar att de statliga jobben i de tre storstäderna har ökat något sedan Alliansens tillträde 2006. Men i resten av landet har över 14 000 statliga jobb försvunnit under samma tid. Det handlar om arbetsförmedlingar, försäkringskassekontor och annan offentlig service som läggs ner.

Annons

I Kalmar län har 246 statliga jobb försvunnit. Värst drabbade är små orter som Borgholm, Emmaboda och Torsås. I Emmaboda har till exempel både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan dragit ner på senare år.

Vi menar att politiken har ett ansvar för att hela Sverige ska fungera. Vi ser till exempel tre områden där regeringen bör ta ett större ansvar:

Jobben: Utanför städernas centrum växer jobben ofta fram i små företag. Miljöpartiet vill därför låta småföretagen helt slippa sjuklöneansvaret. Om skolkök och äldreboenden köpte in huvuddelen av maten från lokala handlare skulle många nya jobb kunna skapas. Idag hindras detta av krångliga upphandlingsregler.

Servicen: Tillgång till service kan vara skillnaden mellan att kunna bo kvar i sin hembygd eller tvingas flytta. Vi vill att staten tar ett särskilt ansvar för att arbetsförmedling, försäkringskassa och post, ska finnas i hela landet.

Transporter: Järnvägens huvuduppgift ska inte vara att gå med vinst, utan att se till så att människor kan transportera sig snabbt och pålitligt oavsett var i landet man bor.

Sveriges välstånd bygger på att alla delar av landet håller ihop. Men om hela landet ska kunna leva så måste det också finnas jobb, kommunikationer och utbildning i hela landet.

Jessica Rydell (MP), landstingsråd

Tina Ehn (MP), riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons