Annons

”Har Sverigedemokraterna en sedelpress till förfogande i sin partilokal”

Kommunpolitik i Oskarshamn, replik på artikel publicerad 19 januari.
I en debattartikel i Barometern/OT ondgör sig Sverigedemokraterna över barngruppernas storlek på våra förskolor. Detta ärende har varit föremål för diskussioner i snart tio år i Oskarshamns kommun.
Debatt • Publicerad 25 januari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Skulle Sverigedemokraterna få igenom sitt förslag om maxtak i förskolan så blir det en dyr nota för kommunen, på cirka 100 miljoner kronor.”
”Skulle Sverigedemokraterna få igenom sitt förslag om maxtak i förskolan så blir det en dyr nota för kommunen, på cirka 100 miljoner kronor.”Foto: Roger Carlsson

Runt 2015 var det relevant att diskutera detta eftersom många barn då kom till vår kommun. Idag har vi en väl utbyggd förskolekapacitet med bland annat två nybyggda förskolor och ytterligare en planeras i anslutning till Rödsle BKs fotbollsanläggning som i första hand skall ersätta Dejegården och Hycklinges förskolor.

För några år sedan när jag då satt i Bildningsnämnden var jag runt på flera av våra förskolor för att kolla just barngruppernas storlek och om personalen upplevde det som ett problem. Inte någonstans tyckte personalen att det var så.

Annons

Och detta var före tillskotten av två nya förskolor. Våra duktiga rektorer och pedagoger ute i verksamheten löser gruppstorlekarna på ett mycket bra sätt, dels är lärartätheten idag väldigt bra på våra förskolor vilket gör att man kan dela en lite större grupp i två klasser. Dessutom är det mycket ovanligt att dom inskrivna barnen är på på plats varje dag, sjukdomar och andra orsaker gör att barngrupperna decimineras så gott som dagligen.

Skulle Sverigedemokraterna få igenom sitt förslag om maxtak i förskolan så blir det en dyr nota för kommunen, på cirka 100 miljoner kronor. Nya förskolor måste byggas och dessutom driftas. Men Sverigedemokraterna säger att de budgeterat för detta.

Frågan är dock vilka andra verksamheter som då får stå tillbaka. Men det är kanske så att duon Nyberg/Axelsson har en sedelpress till förfogande i sin partilokal. Nej lite bättre förslag får nog dessa herrar komma med för att bli trovärdiga bland våra kommuninvånare.

Dessutom är det så att elevantalet för tillfället minskar i våra förskolor månad efter månad. Visserligen ingen bra trend men det gör ju att förskoleklasserna också minskar, något som Sverigedemokraterna tydligen missat.

Ett tips, engagera er istället i skogsfrågan och se till att kommunen ändrar sin skogspolicy En policy som årligen gör att våra fina skogar avverkas vilket får till följd att både bär och svampmarker snart är ett minne blott.

Kommun efter kommun i Sverige börjar inse skogens värde för människor och deras behov av rekreation genom att låta skogen stå kvar till glädje för både människor och skogens djur. Självklart påverkar detta även våra förskolor när barnens lekskog försvinner.

Jan Johansson, partipolitisk obunden Oskarshamns kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons