GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Här behandlar vi varandra olika”

Skolpolitik
”Här behandlar vi varandra olika” är ett citat som går att se på flera förskolor och skolor. Barn och elever har olika behov och det är viktigt att vi skapar rätt förutsättningar för att se och möta behoven och kunna främja alla barn och elevers utveckling.”
Debatt • Publicerad 3 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"En likvärdig skola innebär att alla elever ska ha rätt att nå sin fulla potential.”
"En likvärdig skola innebär att alla elever ska ha rätt att nå sin fulla potential.”
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vi fattar alla flera beslut varje dag. Lyckligtvis är de flesta beslut små och går på automatik, så att vi inte behöver tänka så mycket. Andra beslut är större och svårare, som vilken skola jag väljer till mina barn eller var jag ska placera mitt pensionssparande.

Det finns många beslut som vi inte har fattat själva, men som ändå har stor betydelse för hur våra liv formas. Det gäller till exempel hur föräldraförsäkringen är utformad, hur barnomsorgen och skolgången ser ut och möjligheter till pension. Ju högre upp besluten fattas, desto mindre flexibilitet finns det att anpassa till individens behov.

Alla människor är unika och vi har olika behov i vardagen. Därför är det så viktigt att tro på människans förmåga att ta ansvar för sig själv och andra. När människor får möjlighet att fatta beslut nära sin egen vardag blir besluten anpassade till de egna förutsättningarna.

Ibland kommer argumentet om att ett förstatligande av skolan och vården skulle göra den mer likvärdig över hela landet. Det låter som en lätt lösning, men tyvärr är det inte så enkelt. Ett förstatligande kanske skulle göra skolan och vården mer lika för alla, men inte likvärdig.

En likvärdig skola handlar om lika tillgång till utbildning, lika kvalitet på utbildning och att skolan ska kompensera för elevers olika förutsättningar. En likvärdig skola innebär att alla elever ska ha rätt att nå sin fulla potential. För att åstadkomma en likvärdig skola behöver man ta hänsyn till att de lokala förutsättningarna ser olika ut.

Det är en god tanke att alla ska behandlas lika. Det finns butiker som endast erbjuder kläder i onesize, men det betyder inte att de tröjorna passar alla. Människor är olika och har olika förutsättningar. En likvärdig vård innebär att ge människan det den behöver.

En mer jämlik vård är möjlig att åstadkomma om den enskilde får verklig makt över sjukvården. Men då måste perspektivet förskjutas till den enskilde medborgaren. Den enskildes vårdbehov ska vägleda sjukvården. Det är först då alla kan ha samma möjligheter till en god hälsa.

Politiken ska ge förutsättningar till människor att utifrån egen drivkraft och egna beslut kunna leva det liv som man önskar. Det är först då vi kan få en likvärdig vård och skola.

Anna Östborg, Centerpartiet Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.