unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Halvtid - landsbygden ligger under”

Halvtid i politiken
”Den 11 september är det två år kvar till nästa val, vi närmar oss med andra ord halvtid i mandatperioden och sett ur landsbygdens perspektiv så har det varit en dyster första halvlek.”
”Om kommunens landsbygd utvecklas, ja då kommer staden och hela kommunen att utvecklas.”
”Om kommunens landsbygd utvecklas, ja då kommer staden och hela kommunen att utvecklas.”
Foto: Daniel Svensson
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Efter valet 2018 så lanserades ett nytt styre för Oskarshamns kommun, Socialdemokraterna och Moderaterna gjorde gemensam sak och pratade vitt och brett om att hela kommunen skulle leva och att vi skulle se satsningar i hela kommunen. De skapade till och med ett extra kommunalråd som fick landsbygdsutveckling som ansvarsområde. Den mera korrekta benämningen för ansvarsområdet hade varit landsbygdsavveckling.

Det har som sagt varit en dyster första halvlek där det har skett stora försämringar för landsbygden och vi ser just nu en centraliseringsiver i kommunen som det är länge sedan vi skådade något liknande i Oskarshamns kommun.

Magnus Larsson, Centerpartiet i Oskarshamns kommun.
Magnus Larsson, Centerpartiet i Oskarshamns kommun.
Foto: Peter Rosén
quote
Låt oss slippa att stad och land ska ställas mot varandra utan istället samverka för att få bästa möjliga utveckling av Oskarshamns kommun.

Exempel på försämringar som den nya majoriteten gjort är att utvecklingspåsarna för landsbygden har tagits bort, äldreboendet i Misterhult har lagts ner till förmån för ett nytt äldreboende inne i Oskarshamn. Under förra mandatperioden så drev vi i Centerpartiet igenom tillsammans med våra dåvarande samarbetspartier att de små återvinningsstationerna ute i fler mindre byar skulle behållas, dessa har den nya majoriteten tagit bort.

Detta är ett axplock på försämringar som har gjorts och listan kan göras mycket längre än så. Vi i Centerpartiet har hållit emot och kommer fortsätta att försöka hålla emot, utvecklingen måste vändas! Landsbygden kan inte bara vara ett ställe som de boende inne i staden ska kunna besöka på semestern eller på helger, vi måste skapa förutsättningar för att det ska kunna gå att leva, verka och bo på landsbygden, varje dag!

Förutom att säga nej till alla de försämringar som majoriteten har drivit igenom så har vi i Centerpartiet än så länge under mandatperioden lagt förslag på att tillskapa en utvecklingspåse för miljöförbättringar, höjda föreningsbidrag, skötsel av grönytor i ytterområden, satsning på närproducerade livsmedel, ökade anslag till enskilda vägar och vi har tagit strid för att bevara räddningstjänsten i Kristdala, bland många andra förslag.

Kommunen står inför flera stora utmaningar de kommande åren, staden blir bara trängre och trängre och vi har stora utmaningar att hitta bostäder, skola och äldreomsorg inne i staden, stora investeringar ligger framför oss de kommande åren. Här är vår landsbygd en stor del av lösningen, bara majoriteten vågar tänka om!

På landsbygden finns ytorna att bygga, på landsbygden finns skolor som är långt ifrån fulla, det finns lediga byggnader och lokaler som skulle kunna fyllas på med nya människor och verksamheter. Om kommunens landsbygd utvecklas, ja då kommer staden och hela kommunen att utvecklas. Låt oss slippa att stad och land ska ställas mot varandra utan istället samverka för att få bästa möjliga utveckling av Oskarshamns kommun.

Ett av Centerpartiets viktigaste mål är att hela kommunen ska leva, att hela kommunen ska utvecklas, från Mörtfors i norr till Emsfors i söder, från Oskarshamn i öster till Bockara i väster. För vår del spelar det ingen roll vem som lägger förslagen, majoriteten får gärna visa att de kryper till korset och lägger om sin politik, vi kommer att stötta dem! Tyvärr är vi rädda för att prestigen i de bägge majoritetspartierna är för stor så att utvecklingen kommer att fortsätta i samma dystra riktning.

Om två år är det val, låt inte dessa bli två ytterligare förlorade år för Oskarshamns kommuns landsbygd!

Magnus Larsson, Centerpartiet i Oskarshamns kommun

Läs mer

Odlingslotterna blir fråga på fullmäktige

Kalmar

Odlingslotterna blir fråga på fullmäktige

Hundar på kyrkogårdarna och simhallen andra ärenden på höstens första möte.

Global klimatstrejk i Oskarshamn

Oskarshamn

Global klimatstrejk i Oskarshamn

I Oskarshamn samlades på fredagen några personer utanför Flanaden för att klimatstrejka i den globala aktionsdagen för klimatet.

Rankingraket får inte slappna av

Emmaboda

Rankingraket får inte slappna av

Emmaboda är årets raket i länet vad gäller Svenskt näringslivs ranking av näringslivsklimat. Utgångspunkten var inte bra, men nu har kommunen klättrat 63 platser.

Bilister fick fel bränsle på Kalmarmack

Missen

Bilister fick fel bränsle på Kalmarmack

Drabbad bilist: ”Tycker att det är jäkligt synd.”

Oskarshamn: SD vill inte hasta fram beslut om skolbygge

Oskarshamn

Oskarshamn: SD vill inte hasta fram beslut om skolbygge

”Vi behöver titta på andra alternativ.”

Glädje över bra placering i ny hållbarhetsranking

Oskarshamn

Glädje över bra placering i ny hållbarhetsranking

Oskarshamn på tionde plats i landet