Annons

Håll dig till fotboll Rydström

Debatt • Publicerad 23 november 2009

Flyktingdebatten mellan Henrik Rydström och Anders Johansson är intressant . Som vanligt i denna debatt två åsikter som talar förbi varandra. Å ena sidan Rydström som anklagar Johansson för att vara en hårdhudad rasist i sin frustration över hur pengar fördelas i vårt samhälle och den andra Johansson som anklagar Rydström för att vara en farise och strunta i följderna av sina åsikter så länge han är god. (fariseerna var goda människor i Palestina på Jesu tid som ansåg sig stå över andra och vara förmer i sina moraliska nitiskhet, de förföljde bl.a. Jesus som hade en mer pragmatisk syn på sina medmänniskor)

Jag står på Johanssons sida d.v.s jag är frustrerad över hur vi fördelar pengar till en stor grupp människor som kommer till vårt land för att i första hand fly från krig, svält och fattigdom, inte politisk förföljelse. Sådan är den värld vi lever i , och jag anser att den välfärd vi byggt kan vi inte fördela på detta sätt. Det är en naturligt egoistisk syn som säkert finns i Rydström gener också. Om en främmande person smyger in på hans gård och pallar hans äpplen han sparat för sina äppelkakor och sitt hemmagjorda vin tror jag inte han skulle tycka det var så bra. Det betyder inte att man tror att snyltarens alla släktingar är likadana. Och det betyder inte att man inte skulle dela med sig av sina äpplen till den man själv väljer. Om det faktum att jag inte vill att främlingar skall palla mina äpplen innebär att jag är främlingsfientlig så är jag det. Om det innebär att jag också anser att det bara är en viss sorts människor som pallar äpplen så är jag inte det.

Annons

Jag tror inte att en kulturpersonlighet som tar så vackra bilder och skriver så ömsint om djur och människor kan vara en fascist och rasist. Har inte Rydström läst Johanssons alla inlägg i debatten genom åren? Tydligen inte när man läser hans inlägg. Det borde ha varit det första han skulle ha gjort innan han yttrar sig. Jag har läst dem alla och aldrig fått intrycket att Johansson är det ovanstående. Inte heller denna gång. Inte någonstans i hans inlägg står det något nedsättande om flyktingar eller att vi skall kasta ut dem. Jag tror han tycker det skulle vara lika ofruktbart som jag. Att han ser mötet med vitt skilda kulturer som en svårighet är också mycket mänskligt. Att förneka det är att stoppa huvudet i sanden. För det är man inte rasist. Om Johansson yttrat sig I radion som Rydström påstår tar jag avstånd. Sådant leder ingenstans. Det är inte flyktingarnas fel att de tar varje halmstrå, det skulle jag också göra. Men vi vanliga egoister känner oss överkörda av den oheliga alliansen av politiker, media och intellektuella. En frustration som nu öppnat vägen för de otäcka Sverigedemokraterna. Ett resultat av fariseernas odemokratiska syn. Vi matas varje dag med hjärskärande historier om hur pensionärer, sjukvård, skolor, polis o.s.v.o.s.v. bågnar under det ekonomiska trycket och kan inte förstå att vi inte skulle ha en gemensam kaka som skall fördelas. Det är en naturlig egoism INTE RASISM. Och Rydström verkar läsa en ekonomisk rapport som en religiös fundamentalist läser Darwin. Självklart drabbar inte flyktingarna statens inkomster. Inkomsterna finns ju där oavsett, men att fördelningen av dessa inkomster inte skulle ändras av det ekonomiska trycket från flyktingarna låter mer än lovligt naivt. Att om 72 procent av invandrarna jobbade skulle vi få en nettoinkomst låter som att uppfinna evighetsmaskinen. Var kommer dessa pengar ifrån? Betyder det att det står en massa obemannade skogsmaskiner i skogarna och väntar på invandrare, obemannade gruvor i Norrland och väntar på invandrare, obemannade maskiner på Volvo och väntar på invandrare? Och att drömma om att 72% av dem skulla jobba är ju fullständigt fantastiskt. Det är större andel än de infödda svenskarna. Jag tycker Rydström skall hålla sig till fotboll inte nationalekonomi. Men egentligen borde han själv bidra med lite nettoinkomst till samhället genom att jobba i en gruva i Norrland istället för att spela fotboll om han nu ivrar för att vi skall ta försörja så många flyktingar . Där tror jag inte hans åsikter skulle uppskattas av jobbarna.

Erik Bjurström, Kalmar

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons